Voor bestrijding van de zogenoemde ‘ondermijning’, de criminaliteit waarbij onder- en bovenwereld door elkaar lopen, gaat de gemeente extra geld uittrekken. Niet alleen door het toepassen van de zogenoemde Bebob wetgeving ( Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, red) op ook andere startende ondernemers dan in de horeca, maar ook andere maatregelen maken er deel van uit. Maar om precies in kaart te brengen wat er moet gebeuren, is meer tijd nodig, zei burgemeester Tjapko Poppens woensdag.

Martin Kortekaas

GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas had verwezen naar een in Amsterdam verschenen rapport over de zaak, maar dat bevat volgens Poppens niet alle informatie over hoe het in Amstelveen precies zit. Er zijn verschillen tussen die gemeenten, al is nauwe samenwerking wel aan de orde. Maat intussen ontbreekt nu nog de informatie om te weten of het geld goed besteed gaat worden, zei Kortekaas.

Preventie

Zijn fractie vraagt, vooruitlopend op het in december te presenteren rapport vooral

Tjapko Poppens. Foto: gemeente Wijk bij Duurstede

aandacht voor preventie. “Ondermijn is ontwrichting en die heeft te maken met de keuze voor een samenleving waarin het primaat aan de markt is gegeven en waarin welvaart en geld verdienen dominant zijn boven welzijn in een sociale samenleving”, zei hij. Volgens hem heeft een deel van de burgers te maken met onderwaardering in hun salaris, bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs of bij de politie. De sociale ontwrichting wordt in zijn visie veroorzaakt doordat veel te veel aan de vrije markt wordt overgelaten, waardoor het ‘grote geld’ zijn kans pakt. “Kinderen groeien op met de gedachte dat exorbitante rijkdom de norm is. We zijn ons er natuurlijk van bewust dat een deel van de maatregelen die daar bij horen niet op gemeentelijk maar op landelijk niveau genomen moeten worden. Maar we zouden in Amstelveen bijvoorbeeld wel kunnen stoppen met het bouwen van exorbitant dure huizen, dat trekt alleen maar verkeerd geld naar onze stad.”

Boeven

Ruud Kootker

Wat hem op de vraag van Ruud Kootker van bbA kwam te staan of Kortekaas dan dacht dat boeven in groten getale naar Amstelveen trekken en daar dure woningen betrekken. Zover wilde het GroenLinkse-raadslid niet gaan, maar hij vond wel dat men de deur voor ondermijning niet moet open zetten in Amstelveen door de bouw van dure koopwoningen.  “Dus wij vragen de conservatief liberale marktdenkers in deze raad of zij dat ook zo zien en of zij ook bereid zijn om het extra geld voor ondermijning te besteden aan preventie van ontwrichting van de maatschappij door te investeren in een sociale en rechtvaardige samenleving?”

 

2 REACTIES

  1. Helemaal ongelijk heeft de hr. Kortekaas niet. Als ik naar huizen/appartementen kijk , die ik ken in Amstelveen waar de laatste paar jaar een wietplantage is ontmanteld is dat nagenoeg allemaal in de dure vrije sector. Deze huizen worden ook gehuurd met geld van onduidelijke afkomst mag ik aannemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.