Het is blijkbaar zo bijzonder dat zogenoemde spreekrecht van burgers bij een raadscommissie enig effect heeft, dat de gemeente er nu dat wel zo is een persbericht aan wijdt. De gemeenteraad nam woensdag unaniem een motie aan als reactie op de inspraak van vier jonge skaters, die in september een skatebaan in Amstelveen-Zuid vroegen. Die motie werd trouwens met steun van alle partijen ingediend door Gert Jan Slump van GroenLinks.

De jonge skaters inspireerden de gemeenteraad, meldt de raadsgriffie. Niet dat er zeker een skatebaan komt in zuidelijk Amstelveen komt. Zo snel werkt de gemeente niet, maar de raad riep per motie wel burgemeester en wethouders op onder inwoners van Amstelveen Zuid ‘te verkennen’ of die behoefte hebben aan meer speelvoorzieningen in hun wijk en zo ja, aan welke. In de motie wordt dus, zoals gebruikelijk, weer eens gevraagd om een onderzoek. En de uitkomsten daarvan moeten in het eerste kwartaal aan de raad worden voorgelegd met ‘eventuele voorstellen’ over het uitbreiden van de speelvoorzieningen in Amstelveen Zuid. Zoals met een extra skatebaan.

Rotary

Samen met een volwassen skater praatten de vier destijds tegen de raadscommissie Burgers en Samenleving. Zij hielden volgens de gemeente een vlammend pleidooi voor meer skatevoorzieningen in Amstelveen Zuid. Eerder in juli organiseerden enkele jonge skaters met hulp van Rotaryclub Amstelveen-Amstel en Participe een skate event op Skatebaan Onderuit. Inwoner Niels Veerman initieerde gesprekken met gemeenteraadsleden en sportwethouder Rob Ellermeijer over het verbeteren van de skatemogelijkheden in Amstelveen.

Gezond

De gemeenteraad onderstreepte in zijn motie het belang van vrije sportbeoefening, zoals het skaten. “Beweegvriendelijke wijken dragen  bij aan lichamelijke en geestelijke gezondheid, sociale binding en contacten en aan een aantrekkelijke leefomgeving en een verbonden buurt”, zei de raad in de motie. Hij vroeg volgens de gemeente bewust niet om het specifiek ontwikkelen van een skatevoorziening,  omdat de raad het aan (jonge) inwoners zelf wil overlaten aan te geven of zij behoefte hebben aan extra speelvoorzieningen (zoals een skatebaan) in hun wijk en zo ja welke dat dan moeten zijn.

‘Peilen’

Als uit het onderzoek blijkt dat inwoners behoefte hebben aan een skatebaan in Amstelveen Zuid, dan komt die er wat de gemeenteraad betreft ook. B&W reageerden uiteraard positief, want de coalitiepartijen stemden ook voor de motie. Uiterlijk in het derde kwartaal van volgend jaar komen zij bij de gemeenteraad terug met voorstellen. Volgens wethouder Floor Gordon heeft de gemeente al een breed en kwalitatief goed aanbod aan speelvoorzieningen. “Maar het is natuurlijk wel verstandig van tijd tot tijd te peilen of het aanbod nog voldoet aan de vraag. En dit college stimuleert graag initiatieven in de wijk. Wij gaan aan de slag met deze sympathieke motie en bedanken de jonge initiatiefnemers voor het, via de gemeenteraad, agenderen van een speelbehoefte in Amstelveen-Zuid.”

Ter voorbereiding op de gemeenteraadsvergadering zijn raadsleden samen met de skaters zaterdagmiddag op skatebaan Onderuit een uurtje gaan skaten, skateboarden en skatebiken (foto). Nadrukkelijk werden de media daarbij op afstand gehouden en dus geenszins uitgenodigd.

1 REACTIE

  1. Even voor de volledigheid burgerraadslid Wil Roode van de SP heeft de 4 jonge aanvragers voor die skatebaan “ gecoacht” , zodat zij de pers en andere maatschappelijke organisaties hebben benaderd en hebben ingesproken bij de raad. Leuk dat dat nu raadsbreed is opgepakt om een verkenning te doen naar een speelgelegenheid in Westwijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.