Vooral aan de kant van de gemeente lijkt de oorzaak te liggen van de vertraging in de oprichting van AmstelNieuws, een samenwerking van de lokale zender RTV Amstelveen een de provinciale RTV Noord-Holland. Van de gemeente wordt een subsidie van € 275.000 verwacht, twee ton meer dan per jaar aan de plaatselijke omroep wordt betaald (exclusief de extra bedragen om tekorten te dekken). NH Media draagt volgens de begroting bijna € 270.000 bij, onder meer in de vorm van het beschikbaar stellen van redactionele capaciteit.

Er is een totale begroting van zes ton op tafel gelegd bij wethouder Rob Ellermeijer, maar B&W hebben de zaak voor zich uitgeschoven en denken pas in februari volgend jaar een voorstel aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen. Omdat de licentie van het Commissariaat voor de Media is verlopen, hebben B&W opnieuw uitstel gevraagd van advisering om RTVA als lokale omroep aan te wijzen. Er wordt vijftien mille aan reclamebaten verwacht en 12,5 mille aan inkomsten voor producties voor derden. Bartering (RTVA rijdt onder meer in auto’s van Auto Maas) begroot men op 23 mille. In 2021 gaan de reclame-inkomsten niet omhoog, de opbrengsten van producties voor derden stijgen dan tot zestien mille en de begroting tot € 636.500.

Koers

Halverwege dit jaar zijn de partijen al tot overeenstemming gekomen over de journalistieke koers, schrijven zij ter begeleiding van de begroting. Onder de naam Amstelnieuws moet een impuls worden gegeven aan de informatieverstrekking. Later moet Amstelnieuws uitgroeien tot een streekomroep. Volgens de partijen is de basis voor de samenwerking een besluit van de gemeenteraad.

Identiteit

RTVA kwam met NH Media overeen dat het Amstelveense identiteit in het nieuws behouden blijft en het budget van RTVA volledig aan plaatselijke journalistiek ten goede komt. De kern van de redactievisie van AmstelNieuws is dat men doet wat andere media laten liggen en daarvoor is publiek geld gerechtvaardigd, menen de participanten. De nieuwsvoorziening moet een impuls aan de journalistiek en ‘het functioneren van de democratie’ geven. Het bestuur van RTVA blijft als licentiehouder verantwoordelijk voor toezicht op naleving van de redactievisie. De professionele krachten worden betaald op basis van de cao voor omroeppersoneel.

Gefaseerd

Overigens is voor de totstandkoming van AmstelNieuws een gefaseerde aanpak voorzien, waarvan de eerste fase, die tot eind van dit jaar duurt, als proefperiode geldt. Op de werkvloer maakt RTV Noord-Holland al gebruik van de diensten van RTV Amstelveen en omgekeerd. Wat de nieuwsvoorziening betreft zullen bij AmstelNieuws de online kanalen prioriteit genieten boven bijvoorbeeld televisie. Dat medium en radio zijn voor de omroep secundair. De toekomstige kern van vier professionele (en betaalde) verslaggevers plus twee coördinatoren in wisseldiensten wordt in de toekomst omgeven door vrijwilligers en stagiairs.

Foto: amstelveenweb.com

1 REACTIE

  1. Dit is te absurd voor woorden. Een thans illegale omroep die in 2018 in totaal 144.984 euro aan subsidie kreeg van de gemeente, wil nu ineens 275.000 euro aan subsidie?!
    Daarbij de zelfstandigheid zo goed als opgevend om onder de vlag van NH door te gaan, die trouwens de lachende derde is. Die bijdrage van NH is op papier zeker de materiele inbreng van logo’s en dergelijke en mogen gebruiken van hun beeldmateriaal?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.