Voor onder meer extra investeringen in de gemeentelijke organisatie en andere nog openstaande ambities van B&W, die zij na hun verkiezing wet in het Uitvoeringsprogramma, is geen geld. Om het in ambtelijke begrotingstaal ze zeggen: zij ‘overstijgen de beschikbare middelen’.

Omdat de grond in buitengebieden op raakt, moet de gemeente binnen de bebouwde kom herontwikkelen. Maar de grond daarvoor is vaak niet in haar bezit. “Dat heeft een geheel andere financiële impact (verdienmodellen, bovenwijkse voorzieningen) en vraagt nader onderzoek en visievorming”, staat er in de begroting. B&W starten met begrotingsdoorlichting om in beeld te brengen welke mogelijkheden tot herijking van beleid er zijn en hoe binnen de bestaande begrotingskaders financiële ruimte vrijgemaakt kan worden. Dat komt neer op het “oud voor nieuw”-principe. Bestaande uitgaven van de gemeente worden daarbij gestopt om nieuwe te kunnen betalen.

Buffer

Algemene reserve en het fonds ‘sparen vooraf’ vormen samen de buffer van de gemeente. Daarin verandert wel wat ten opzichte van de Perspectiefnota (waarin de contouren voor de begroting eerder dit jaar werden vastgesteld). Uit de opbrengst van de aandelen in energiemaatschappij Eneco gaat eenmalig € 10 miljoen naar de algemene reserve, in plaats van – zoals eerder gepland – naar get fonds ‘sparen vooraf’. De nieuwbouw voor het Keizer Karel College en de meerkosten voor de gymzaal van het Hermann Wesselink College wordt begroot op € 18,7 miljoen en dat bedrag komt uit dat fonds in de komende jaren. Daarmee kan de bestemmingsreserve voor de onderwijshuisvesting vervallen. De € 3,7 miljoen die nog in de pot zat, gaat naar het fonds ‘sparen vooraf’.

1 REACTIE

  1. Sparen is toch altijd vooraf? Dit itt lenen wat eigenlijk sparen achteraf is.

    Dus gaarne uitleg over wat het verschil is tussen ‘sparen vooraf’ en gewoon sparen voor noodzakelijke investeringen in de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.