Keer op keer wordt gezegd dat Amstelveen ooit is uitgeroepen tot de groenste gemeente van Europa. Dat is een leugen, die de gemeente graag blijft verspreiden. Natuurlijk is Amstelveen een ‘stad in het groen’, maar dat zegt niet zo gek veel over het zijn van de groene kampioen van het continent.

Het is allemaal gebaseerd op een wedstrijd. In 2014 won de gemeente in de wedstrijd van de club Entente Florale goud, maar dat deden ook elf andere dorpen en steden, waaronder het Nederlandse dorp Zuidlaren. Sinds toenmalig wethouder Peter Bot met de gouden plak uit Boedapest terug kwam, heeft men er hier van gemaakt dat Amstelveen tot de groenste gemeente van heel Europa is uitgeroepen.

Negentien

In tegenstelling tot Zuidlaren hoorde Amstelveen destijds wel tot de categorie steden, maar ook dat deden er meer in het gouden korps. Zo gaat het ook op alle tentoonstellingen in de sierteelt. Er worden gouden, zilveren en bronzen medailles (overigens zijn dat papieren oorkonden) uitgereikt voor bepaalde inzendingen. Op het feestje in Boedapest, waarvoor men zich overigens zelf moest opgeven (wat door de gemeenteraad per motie werd aanbevolen), waren talloze vertegenwoordigers van de deelnemende steden. In totaal wonnen er negentien een medaille. De meesten goud.

Thema

Drie ervan kregen trouwens een extra prijs, bijvoorbeeld voor de toegankelijkheid voor gehandicapten (die naar gouden prijswinnaar Edinburg in het Verenigd Koninkrijk ging) en voor een vlindertuin in Hongarije. Nee, bij die drie zat Amstelveen dus destijds niet. En de themaprijs ‘Groen is een investering, geen kostenpost’ ging al extraatje naar een gouden medaille winnaar in Slovenië. Maar Amstelveen laat zich het imago de groenste gemeente van Europa te zijn graag aanleunen. Misschien als leugentje om bestwil als reclame…

 

 

 

 

 

 

De nog openstaande ambities van het College Uitvoeringsprogramma,

1 REACTIE

  1. Over de entente florale: in het jury rapport zou staan, dat het bomenbestand van de gemeente voor verbetering vatbaar was. is dit rapport ooit publiek gemaakt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.