Bijna twaalf mille (€ 11.962) uit de opbrengst van de kledinginzameling in ondergrondse containers gaat naar het plaatselijke Rode Kruis. Sinds 2014 kreeg het Amstelveenfonds dat bedrag, waaruit ook lokale charitatieve doelen worden bekostigd. De gemeente liet het fonds weren dat het niets meer uit de kledingopbrengst krijgt. De kledinginzameling is uitbesteed aan de stichting Sympany. Wat het Rode Kruis ontvangt is een kwart van de opbrengst.

In totaal bleef er na aftrek van kosten voor Sympany 48 mille over, waarvan driekwart naar door de organisatie gekozen duurzame projecten in zuidelijk Afrika en India gaat. Met de bijdrage aan het Rode Kruis willen B&W inwoners stimuleren textiel meer gescheiden aan te bieden. Nog steeds wordt textiel bij restafval in containers gestort. De gemeente wil volgens haar ‘Grondstoffenplan 2017-2021’  komen tot 100 kilo restafval per inwoner per jaar en 75% afvalscheiding in 2021. Zij denkt dat door het bedrag aan het Rode Kruis te geven meer Amstelveners textiel minder bij het restvuil deponeren. De organisatie zal in ruil voor de gift naar Amstelveners communiceren wat zij met de inkomsten uit kleding doet.

Wisselen

Het is volgens de gemeente nuttig geregeld van doelen waarheen het geld gaat te wisselen.  Vandaar de overgang van Amstelveenfonds naar Rode Kruis, totdat het college besluit ook die organisatie weer voor een andere in te wisselen. Het kan ook zijn dat de opbrengst te gering wordt. Het nu bij elkaar gesprokkelde bedrag is de opbrengst van vorig jaar. Die was lager dan wat eerder naar het Amstelveenfonds ging. “Het is belangrijk ons te realiseren dat de opbrengst uit textiel waarschijnlijk de komende jaren fors zal dalen:, constateren B&W.  “Enkele oorzaken, die landelijk spelen, zijn de slechte kwaliteit van het ingezamelde textiel (‘fast fashion’), de vervuiling met restafval en de lagere vraag naar gebruikt textiel”.

Restvuil

Wethouder Floor Gordon van Afvalbeleid en Duurzaamheid zegt dat 4,5 procent van de restvuilnis bestaat uit textiel. “Dat is zonde, want alle soorten textiel en schoenen mogen in de ondergrondse textielcontainers die verspreidt door de wijken staan. Ook lappen stof, gordijnen, riemen en kapotte kleding.”

Het is belangrijk textiel in gesloten zakken in de containers te deponeren. Zo kan het niet vervuild raken door afval dat niet in de textielcontainer thuis hoort. Met de textielinzameling leveren Amstelveners niet alleen een bijdrage aan het milieu, maar steunen ze ook projecten van het Rode Kruis, zegt de gemeente.

De projecten van Sympany zijn gericht op het zelfredzaam maken van de lokale bevolking in Afrika en India door het geven van trainingen en opleidingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.