De vijfde debatwedstrijd tussen scholieren van de drie vwo-colleges en raadsleden is woensdag door de laatsten gewonnen. Beste debater werd raadslid Gert-Jan Slump van GroenLinks, die dat vooral aan slotfase dankte, waarin hij niet alleen retorisch maar ook qua presentatie opviel(de enige die niet aan een spreekgestoelte gebonden bleek). De scholiere Annelot Born maakte volgens de jury de mooiste uitspraak.

“TBS-er zijn geen slachtoffers, dus praat niet over ze als slachtoffers”, zei ze bij de stelling ‘TBS-ers mogen zonder toezicht met verlof’, waar het vijfde scholierenteam tegen was en de raadsleden voor.

Wisselbeker

De raadsleden kregen deze keer de wisselbeker. Zes teams van de scholieren streden tegen drie teams van hen. Het was overigens een nipte overwinning, zei voorzitter John de Die van de jury. Niet alle juryleden dachten hetzelfde. Overigens was het niveau van de debatten, vooral aan de schoolse kant, lager dan vorig jaar. Hoewel ook daar de jury anders over dacht. Een probleem is de onzinnigheid van sommige stellingen, waarmee eigenlijk vrijwel niemand het eens kan zijn, terwijl men toch op het laatste moment hoort of men er voor of er tegen moet proberen te winnen met woorden.

Een ervan was bijvoorbeeld: ‘Er moet een géén-kind-politiek komen’, waarbij tegenstandster en raadslid Saloua Chaara (D66) de terechte vraag stelde hoe men het zou controleren. De voorstanders in het scholierenkamp vonden het uitsterven van de mensheid goed voor het klimaat, wat een tegenstander tot de slotsom bracht dat men dan op den duur wel een groene aarde, maar geen mensheid heeft. Slump van GroenLinks kwam met de uitspraak die Thierry Baudet van Forum voor Democratie niet zou misstaan: ‘De aarde redt zichzelf.’

Hudson’s Bay

Een stelling was ook dat bij verkiezingen de stem van 18 tot 25-jarigen dubbel moet tellen; die werd verdedigd door de raad, waar de scholieren tegenin moesten debatteren. De enige Amstelveense stelling was eigenlijk dat in het binnenkort leeg staande pand van Hudson’s Bay in het Stadshart woningen voor statushouders moet komen, wat door de leerlingen met verve werd verdedigd met een beroep op de solidariteit, maar door raadslid Bas Zwart (VVD) werd afgebrand omdat het gebouw op heel dure grond staat en in wezen de slechtste plaats voor statushouders is. En over de door zijn opponenten aangevoerde solidariteit vroeg hij of het wel solidair is als men statushouders naar een plek stuurt waar men zelf niet wil wonen.  Overigens meldde jurylid en voormalig SP-raadslid Joep van Erp al na eerste ronde een gebrek aan oneliners te horen. Hij werd later op de avond min of meer op zijn wenken bediend. “Naarmate het debat vorderde werd het beter”, zei juryvoorzitter John de Die. Hij constateerde dat men ook steeds meer inspeelde op de argumenten van de tegenstanders.

Gemixte teams

Voor het eerst zaten de scholieren van Keizer Karel College, Hermann Wesselink College en Amstelveen College in gemengde teams, dus zij kwamen niet per school tegen de raadsleden uit. Bij de raadsleden golden overigens ook vorige jaren geen politieke verschillen en kwamen de leden van de teams uit verschillende fracties. De wedstrijd was georganiseerd door Rotaryclub Amstelveen-Amstel (RANA) en de griffie van de gemeenteraad.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.