De wel bij de Dag van de Duurzaamheid aanwezige – al dan niet uitgenodigde –  lokale media werden nadrukkelijk daarvan uitgesloten bij de uitreiking van de eerste Duurzaamheidspeld, maandag door wethouder Floor Gordon aan Judha en Mirah Udijana. Overigens komen ook andere bewoners en bedrijven  in Amstelveen, die zich aantoonbaar inzetten voor duurzaamheid, aldus door de gemeente beloond worden.

Stap voor stap verduurzamen de Udijana’s hun woning aan de Meidoornlaan. Ze willen goed voorbereid zijn op de toekomst en passen hun huis stap voor stap aan, zegt de gemeente. Met vloerisolatie, vloerverwarming en zoneregeling, HR++ glas, LED-verlichting en koken op inductie. ‘Om het huis verder te verduurzamen en een steentje bij te dragen aan een beter milieu besloot het echtpaar zonnepanelen te plaatsen’, staat er in een persbericht. Het paar doet ook mee aan de collectieve isolatieactie, die de gemeente organiseert.

Bijdrage

Volgens Gordon is goed dat bewoners zelf een bijdrage leveren aan duurzaamheid, waarbij de lokale overheid helpt met collectieve acties. “Deze familie merkt het effect van hun maatregelen”, zegt zij. “De cv-ketel staat op 50 graden ingesteld en ze hebben meer comfort en een lager gasverbruik. Ze betaalden eerst 80 euro per maand aan elektriciteit en krijgen nu 6 euro per maand terug, vertelden ze mij.” De Duurzaamheidsspeld is bedoeld voor voorlopers en ambassadeurs op het gebied van Duurzaamheid.

Meedenken

Zo iemand is dus Mirah Udijana. De collectieve acties van de gemeente voor isolatie en zonnepanelen  zorgen er naar haar mening voor dat het nemen van duurzaamheidsmaatregelen laagdrempelig wordt.
“In de wirwar van aanbieders maakt de gemeente al een keuze voor een goede aanbieder. Dat ontzorgt bewoners.” Op de website denkmee.amstelveen.nl kunnen Amstelveners meedenken over de subsidie die hen kan helpen aan de slag te gaan met verduurzaming.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.