De culturele koepel Platform C verkeert in financiële problemen door een tekort van twee ton en de gemeente gaat helpen. In 2017 ontstond het platform uit een fusie van Kunstuitleen, Muziek- en Dansschool en Volksuniversiteit. De kort geleden vertrokken directeur Marcel Janssen werd opgevolgd door Madeleine Heijligers, die met het gat werd geconfronteerd en de gemeente daarvan op de hoogte stelde.

Foto: Hans van der Woerd

Voor de drie instellingen gezamenlijk is al een subsidie van ruim een miljoen euro begroot, waarvan € 927.000 naar de muziekschool gaat.

Ambitie

Dat kwam bij aan aanstelling kennelijk aan het licht. Heijligers heeft wel de ambitie de problemen op te lossen, maar kan dat niet zonder hulp van de gemeente. Volgens haar is er met haar komst een nieuwe wind gaan waaien. Daar is de lokale overheid blij mee en die zegt te willen helpen waar dat maar kan. Financieel voordeel was een van de bedoelingen van de fusie, maar dat is door de manier waarop die door de vorige directeur werd uitgevoerd niet gehaald, zeggen B&W. “Hierdoor zijn financiële en organisatorische problemen ontstaan”.

Reorganisatie

Inmiddels wordt een reorganisatie doorgevoerd, waardoor

Madeleine Heijligers

waarschijnlijk ook in het personeelsbestand wordt gesneden. Volgens cultuurwethouder Herbert Raat (VVD) werd Heijligers geconfronteerd met een lijk in de kast en toont zij enorme inzet om de zaak weer goed op de rails te krijgen.  “We hebben toegezegd haar hierbij te ondersteunen waar we kunnen. Platform C is een basisvoorziening binnen de culturele infrastructuur van Amstelveen en levert een belangrijke bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen én volwassenen. Amstelveners uit verschillende lagen van de bevolking  worden er door samengebracht.”

Waarde

Het opvangen van het tekort van 200.000 euro mag dan wel primair de taak van de instelling zelf zijn, maar B&W hechten grote waarde aan het voortbestaan van Platform C. Er is nu een financieel overzicht, met onderbouwing opgevraagd. Aan de hand daarvan bekijkt het college op welke manier het de instelling kan ondersteunen door het geven van een eenmalige extra subsidie of de reguliere bijdragen te verhogen.

Voor de gemeenteraad zijn de financiële problemen overigens niet nieuw en coalitiepartij D66 vroeg B&W enige tijd geleden al te hulp te schieten. Men kan er dus vanuit gaan dat de coalitie het eens is met de extra bijdragen.

3 REACTIES

  1. Het blijft gedoe met de grotere subsidie-ontvangers in Amstelveen. Cobra met een dikke miljoen waar de gemeente tot volgend jaar aan vastzit, P60 waarvoor telkens bijgelapt moet worden en nu weer Platform C. Who’s next? De bibliotheek? De wijkplatforms?

    Toegegeven, je kunt als subsidieverstrekker niet dagelijks om verantwoording vragen. Dat zou immers betekenen dat de financiële administratie zowat op het gemeentehuis moet plaatsvinden. Echter iets meer controle op de financiële gang van zaken moet toch kunnen?

  2. Eens verdiept in het financiële reilen en zeilen van wijkplatforms. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Andere zijn weer weigerachtig om info te verstrekken. Het is volstrekt onduidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.