De Heilige Geestkerk, op de hoek van de Haagbeuk- en de Lindenlaan blijft behouden en er komen 57 koopwoningen bij, waarvan 59% in de middeldure en de rest in de vrije sector. Voor de hoogbouw van die appartementen moeten wel de pastorie en de zogenaamde dagkerk worden gesloopt. Die waren samen met de ‘grote’ kerk een gemeentelijk monument, maar de gemeente laat die status voor de bijgebouwen nu vallen.

Voor ongeveer een kwart van de appartementen geldt een starterslening. Die zijn 50 tot 60 vierkante meter groot en kosten € 290.000, meldt een concept startnotitie voor het project. Een derde van de koopappartementen kost € 363.000 voor een maximaal 70 vierkante meter grote flat en de rest (41%) wordt in de vrije sector verkocht; de oppervlakte daarvan is maximaal 100 vierkante meter. Op maandag 14 oktober houden gemeente en projectontwikkelaar samen een informatieavond van 19 tot 20.30 uur in de dagkerk. Reageren op de ontwerp-startnotitie kan tot 29 oktober. Nadat het bestemmingsplan is vastgesteld,  start de procedure om de formele status van de pastorie en het bijgebouw op te heffen.

Buurtkamer

De kerk blijft behouden voor Amstelveen, maar de koop- of huuropbrengst moet de bouw van de woningen mede mogelijk maken. In de wijk Keizer Karelpark wilde men een wijkcentrum van de kerk maken. Nu is er een zogenoemde ‘buurtkamer’ in het er naast aan de Lindenlaan gelegen MOC. De gemeente vestig er vooral de aandacht op dat de Heilige Geestkerk, met klokkentoren blijft bestaan. Wethouder Herbert Raat (foto links) zegt dat het college van B&W daar heel trots op is. “Behoud van de historische waarde van zowel de kerk als de monumentale klokkentoren voor Amstelveen was ons uitgangspunt in de onderhandelingen met de projectontwikkelaar.”

Met de oorspronkelijke plannen van de laatste stemde de gemeente niet in wegens de monumentale status van de gebouwen. Het bureau Boei onderzocht in haar opdracht de mogelijkheid de kerk een andere bestemming te geven. Daaruit bleek dat het kon, ar dat de pastorie en het bijgebouw, de dagkerk, wel door hoogbouw vervangen moest worden.

Maatschappelijke bestemming

Volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) krijgt door de nieuwe koopwoningen in het middensegment de wijk Keizer Karel Park een betere mix. Daar is nu relatief veel sociale huur, zegt ze (foto rechts). “De kerk houdt een maatschappelijke bestemming. Meer levendigheid in de wijk vinden wij wenselijk.” In de ontwerp-startnotitie toetst de gemeente de haalbaarheid van het plan. Zij kijkt bijvoorbeeld naar parkeerdruk, inpasbaarheid in de omgeving en de actuele woningvraag. Er zijn nu 26 parkeerplaatsen beschikbaar in de kelder van de appartementen en 60 parkeerplaatsen in de directe nabijheid ervan, zegt de gemeente. Volgens haar is dat voldoende.

 Vermogen

Voor de koopwoningen zal een zelfbewoningsplicht van drie en een antispeculatiebeding van vijf jaar gelden. Volgens de gemeente is het beoogde woningaanbod bij de HG Kerk gericht op starters, young professionals, jonge gezinnen en mensen van wie de kinderen al uit huis zijn gegaan. “Door het aanbieden van koopappartementen krijgt de doelgroep de kans eigen vermogen op te bouwen”, staat in de startnotitie. “Huurders van Eigen Haard worden actief geattendeerd op de kans een eigen woning te kopen. Doel is de doorstroming te bevorderen.”

 

5 REACTIES

  1. Floor De Bruijn praat wel heel makkelijk over parkeerplaatsen in de buurt. Bijv. het Gezondheidscentrum, de CO-OP winkelstrip etc. O wacht, die mevrouw hoort bij 666.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.