Er komt geen ‘ja-ja’ sticker in Amstelveen, ter wering van reclamedrukwerk, zoals Lennart de Looze van GroenLinks wilde. De consument kan ongevraagd drukwerk tegengaan, door een ‘nee’ sticker te plaatsen op de brievenbus. Maar door de in Amsterdam en andere steden ingevoerde ‘ja-ja’ sticker is dat omgedraaid. Reclamedrukwerk komt dan niet meer in de bussen tenzij men er zelf om vraagt en dat met een door de sticker aangeeft. GroenLinks wilde dat en diende er woensdagavond een motie over in, die door zestien raadsleden werd gesteund, maar een krappe meerderheid was er tegen.

Lennart de Looze

Tegenstanders waren VVD, D66 en ChristenUnie. VVD-raadslid Remco Snoek zei een beetje klaar te zijn met wat hij betutteling van inwoners en ondernemers noemde. “De burgers zijn mans genoeg om reclamedrukwerk te weren als zij dat willen”, vond hij. Het nog verder weren van reclame is volgens hem schadelijk voor de lokale middenstand. Bovendien brengt papier bij het afval geld op.

Sympathiek

Coalitiepartij PvdA ging net met de andere twee partijen in de coalitie (VVD en D66) mee en volgens fractievoorzitter Ruud Kootker van bbA sluit een ‘ja-ja’ sticker aan bij het gemeentelijke afvalbeleid. Pier Rienks van het CDA vond de motie wel sympathiek, maar vroeg zich af hoeveel mensen zo’n ja-ja sticker gaan aanvragen. Overigens zouden bij aanname van het voorstel van GroenLinks de kosten voor de gemeente wel toenemen.

Milieu

Kootker constateerde dat door het weren van reclame een

Remco Snoek

ontzagwekkende hoeveelheid papier niet meer in de bussen zou komen en zei het milieu boven het belang van ondernemers te stellen. De Pijper van de ChristenUnie deelde de mening van de VVD dat de gevraagde sticker betutteling van de burgers zou inhouden, al begreep hij de milieuoverwegingen wel. Volgens De Looze houden reclamefolders een enorme papierverspilling in. Per huishouder krijgt men in Nederland 33 kilo ongeadresseerd drukwerk door de brievenbus, zei hij.

4 REACTIES

  1. Ik wil weer zo’n sticker. Waarom liggen ze niet gewoon tegen een klein bedragje te koop in buurtcentra. Zeer gemakkelijk te regelen lijkt. Kost ook minder dan aanvragen.

  2. Een verrassende weergave van het debatje rondom de motie over de ” ja,ja sticker”. De motie heeft het weliswaar nipt niet gehaald, maar de ” ja, ja” sticker gaat er wel komen. Alleen wat later en nadat het College via de VNG gaat aansluiten bij landelijk beleid. Wethouder Gordon gaf aan in de loop van het komend jaar met een voorstel richting raad te komen.
    Het goede nieuws is dus dat ook dit College het grondstoffenplan, dat door de vorige raad raadsbreed werd aangenomen, gewoon blijft uitvoeren. Wat eerder nog door VVD en CU werd gesteund, is nu in hun ogen ” betutteling van de burger” als het gaat om de sticker. Ben benieuwd of deze partijen straks , als de wethouder met een voorstel komt, ook gaan tegenstemmen. We gaan het zien!
    Overigens, beste Johan, noem je mijn naam onder het kopje ” Milieu”, maar het was toch echt collega Pier Rienks CDA die de door jou geciteerde opmerking maakte. Luister nog maar eens na!

  3. Het antwoord van de wethouder op de (overbodige) motie van GroenLinks luidde naar mijn idee anders dan de kop van dit artikel doet vermoeden. De Ja/Ja-sticker komt er gewoon. Het staat immers in het grondstoffenplan dat bijna twee jaar geleden unaniem is aangenomen. Daarbij is de gemeente Amstelveen een van de indieners geweest bij de VNG om dit in regelgeving te gieten. Verschil is alleen dat GroenLinks goede sier wilde maken door er een motie over in te dienen. Merkwaardig standpunt -en vooral raar gemotiveerd- van de VVD overigens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.