Applaus kreeg hij woensdag wel van de publieke tribune, maar niet van de gemeenteraad. Die stemde massaal tegen de motie van SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans in de uitwerking van de aan de orde zijn de hoogbouwvisie de hoogte van de verrijzende flatgebouwen, bijvoorbeeld in Kronenburg en langs de Beneluxbaan, vast te leggen. En hij wilde in elk geval een categorie ‘lage hoogbouw’ instellen, waarin de gebouwen niet hoger dan 25 meter mogen worden.

Patrick Adriaans

Coalitiepartij D66 vond dat maar in beton gieten van de visie, die overigens ook is gekoppeld aan maximale hoogten, namelijk die van bomen. Bij initiatieven in laagbouwwijken wordt vooral gekeken naar de hoogte van de omliggende gebouwen en het groen. Maar de SP wilde een nadrukkelijker differentiatie van bouwhoogte vastleggen en voor de gebieden Groen van Prinstererlaan en de oostkant van de Bovenkerkerweg nu al met de bewoners in gesprek te gaan en ook in andere delen, zodra er bouwplannen zijn, omwonenden daarin betrekken. Inwoners die nu al zienswijzen hebben ingediend, moeten proactief worden benaderd, vond de SP. Maar de motie van die partij werd verworpen.

Maat

Dat Amstelveen de hoogte in moet om aan de vraag van woningen te

Wethouder Floor Gordon

voldoen, is overigens de algemene mening van de politiek. Maar daarbij moet wel de Amstelveense maat worden aangehouden, vond Adriaans. Met zijn motie wilde hij geen details, maar wel een richting aangeven, zoals trouwens ook de visie doet. Pier Rienks van het CDA, voorstander van hoogbouw op bijvoorbeeld bedrijventerrein Legmeer, wat volgens de planning een woon- werkgebied wordt, zag niets in de motie, had vertrouwen in de burgerparticipatie en voorzag een ‘eindeloze discussie’ over 18 of 25 meter hoogte als men die nu al ter sprake bracht. Maar het zou kunnen dat bewoners juist hoger willen gaan dan de voorgeschreven bouwhoogte, meende Bert de Pijper van de ChristenUnie.

‘Niet tot elke prijs’

Ook de PvdA zag, bij monde van raadslid Van den Bosch, niets in de motie. “Wij moeten wel bouwen, bouwen, bouwen, maar niet tot elke prijs”, zei hij, daarmee een latere discussie over bouwhoogten. Ook AVA wilde zich niet vastleggen op bouwhoogten.

Volgens wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening moeten de schaal en de maat van de voorziene hoogbouw zich verhouden tot de omgeving. Daarover komt er ook inspraak met de omwonenden en wordt gesproken met projectontwikkelaars. Over drie locaties is een quick scan in voorbereiding, kondigde zij aan.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.