De gemeenteraad wil bij Landtong geen sociale huurwoningen bouwen op eigen grond. Actief voor Amstelveen (AVA) wilde bij amendement, gesteund door GroenLinks en SP, 50% sociale huurwoningen voor starters en senioren er hebben. Dat bleek bij de behandeling van de startnotitie voor de herinrichting van dat gebied. Vaak moet het college praten als Brugman om enige invloed op projectontwikkelaars uit te oefenen, die de grond hebben, om die te bewegen tot goedkopere woningen. Maar nu heeft de gemeente zelf de grond in handen, betoogde Michel Becker van AVA.

Michel Becker (AVA)

Die wilde de andere helft naar lage middedure huur- en koopwoningen laten gaan.  Maar behalve de drie opstandige fracties, die ook tegen de startnotitie stemden, bleek de meerderheid voor het bouwen van 160 middeldure huur- en koopwoningen. Daarvan komen er 90 in de huursector (tot 900 euro) en de rest zijn koopwoningen tot € 340.000.

Gevarieerder

Een overweging van de gemeenteraad was ook dat de wijk gevarieerder

Lennart de Looze

moet worden. Ruim 37% van de woningen bevindt zich nu in de sociale huursector. Is dat percentage te dan te groot en is Groenelaan een probleemwijk, wilde raadslid De Looze van GroenLinks wel weten. De verhouding sociaal en middelduur wordt wel anders, constateerde hij. “Laten we er niets aan veranderen.” Maar de meerderheid besliste anders. En evenals de coalitiepartijen geloven de overige fracties sterk in doorstroming, die volgens De Looze theoretisch wel aardig is, maar in de praktijk niet blijkt te kloppen.

Spookverhalen

Arjan Gerritsen

Volgens de VVD-er Arjan Gerritsen zijn tijdens de woonbijeenkomst, die een pleidooi voor meer sociale huurwoningen inhield en waarnaar zowel de SP als GroenLinks verwees, ‘spookverhalen’ verteld. Maar hij noch enig ander raadslid was er geweest, behoudens de leden van de organiserende fracties van SP en GroenLinks. Tot de spookverhalen behoorde volgens Gerritsen dat er gezegd zou zijn dat er maar 22% in plaats van 30% sociale huurwoningen in Amstelveen zijn. De Looze wees hem terecht: 22% is eigendom van corporaties en nog tien procent is in handen van particuliere eigenaren. “Misschien is het beter dat u zelf naar dergelijke bijeenkomsten komt om het hele verhaal te horen”, betoogde fractievoorzitter Patrick Adriaans in de richting van Gerritsen.

Grondopbrengst

CDA-raadslid Pier Rienks gaf wel toe dat er een woningnood heerst,

Patrick Adriaans

maar voorzag ook doorstroming als de oplossing. “Het CDA is er niet van overtuigd dat er te weinig sociale huurwoningen zijn”, zei hij, pleitend voor meer middeldure woningen.  Daar sloot ook Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zich bij aan.

Behalve woningen worden er ook nieuwe scholen gebouwd voor de nu daar al gevestigde basisscholen de Horizon en de Akker, met daarbij ruimte voor kinderopvang en een sportzaal. Voor die scholen is geld nodig, benadrukte wethouder Floor Gordon. “En de grondopbrengsten gaan aanzienlijk omlaag als we sociale huurwoningen bouwen.” Zij ontraadde het amendement en zij blij te zijn met het project.

Jagen

Arnout van den Bosch van coalitiepartner PvdA gaf haar gelijk dat het precies voldoet aan het vastgestelde beleid. “Er is behoefte aan sociale huurwoningen, maar ook aan middeldure huurwoningen”, zei hij. En de ChrustenUnie meldde bij monde van factievoorzitter Bert de Pijper wel een voorstander van sociale huurwoningen te zijn, maar het ene project is nu eenmaal het andere niet. Hij kon zich wel met de startnotitie verenigen en stemde tegen het amendement. “Wij jagen jongeren met dit woonbeleid de stad uit”, constateerde Becker tevergeefs.

1 REACTIE

  1. De hr. Becker heeft in dit geval totaal gelijk.
    De reden dat men vanuit de opbrengsten de nieuwbouw van scholen kan financieren klopt misschien wel op korte termijn, maar door het uiteindelijk vergrijzen van de wijk, de jongeren worden immers weggejaagd, zal de bouw van die scholen ook niets opbrengen, omdat er waarschijnlijk over 10 á 15 jaar geen leerlingen meer voor zijn.
    Vind u ook dat er meer soc woningbouw moet plaatsvinden, teken dan hiervoor de petitie te vinden op de website van de lokale afdelingen van GL en SP.
    Jammergenoeg heb ik nog de link aangetroffen op de website van AVA , maar ik kan achterlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.