Over de weigering van Aalsmeer bij te dragen aan de ICT investeringen die Amstelveen zich getroost in een systeem voor beide gemeenten zijn de politieke meningen verdeeld. Terwijl de coalitie meldt die bijdrage niet meer dan terecht te vinden en het bloemendorp maar de eigen broek moet gaan ophouden als het weigert te betalen, wil oppositiepartij Burgerbelangen tot het uiterste gaan.

Ruud Kootker

Splitsing van de ambtelijke samenwerking die er sinds ongeveer tien jaren is (Aalsmeerse ambtenaren kwamen in dienst van Amstelveen) zou volgens bbA-fractieleider Ruud Kootker vele miljoenen gaan kosten. Waarvan alle burgers in beide gemeenten financieel de dupe zouden zijn.

Stekker

Dat laatste is fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD wel met hem eens, maar Amstelveen kan volgens hem niet alleen voor het geld zorgen voor een systeem waarvan ook Aalsmeer profiteert, vindt hij. Volgens Noomen heeft hij alleen bij de behandeling van de Perspectiefnota (contouren voor de volgende begroting) gezegd dat er constant problemen zijn met het bloemendorp over de samenwerking en zou men misschien eerst maar eens het contract moeten opzeggen en vervolgens met de buurgemeente gaan onderhandelen over het dragen van de kosten. Dat hij nu de stekker uit de samenwerking wil trekken, zoals Kootker suggereert, ontkent hij. Hoewel men niet oneindig kan doorgaan.

Breuk

Kees Noomen (VVD)

Volgens D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven is geld niet de oorzaak, maar slechts een aanleiding voor de dreigende breuk. En in de wandelgangen kan men het verhaal horen dat vooral een meerderheid van de Aalsmeerse gemeenteraad en niet zozeer het college van B&W tegen is. Die raad vindt dat Amstelveen zo langzamerhand een te grote invloed op ook bestuurlijk beleid krijgt. β€˜De gemeente Aalsmeer wil zelfstandig blijven en is bang voor een bestuurlijke fusie in de toekomst’, zegt Van der SteehovenΒ  op zijn weblog. Die bestuurlijke fusie sluit hij trouwens niet uit. Maar het (overigens veel grotere) Amstelveen gaat er nuchter mee om, vindt hij. Overigens gaat de ambtelijke samenwerking op zich wel goed, omdat Aalsmeer gewoon te klein is om op allerlei beleidsterreinen voor goede uitwerking te kunnen zorgen. Maar: β€˜De angst van het verliezen van zelfbestuur is groter dan de ratio van de voordelen van samenwerken.’

Professioneel

Volgens het met Aalsmeer gesloten contract moet er nu een commissie worden gevormd

Harmen van der Steenhoven

die met een overigens in het geheel niet bindend advies komt. Daar ziet Kootker eigenlijk niets in. Die wil β€˜Professionele bemiddeling’ om de zaak vlot te trekken en een nieuw contract waarin een bindend advies is opgenomen over de betaling en andere geschilpunten.

Van der Steenhoven denkt dat Aalsmeer hoe dan ook in de toekomst wordt gedwongen te fuseren. Zijn voorspelling is dat die gemeente in 2040 niet eer zelfstandig bestaat. In Amstelveen was men overigens tot fusie met het bloemendorp bereid, zegt hij verder. Maar als de buurgemeente niet wil betalen, moet aan de ambtelijke fusie al vast een einde komen.

Baas in buik

Coalitiepartner VVD meent dat Aalsmeer nooit de intentie gehad een oplossing voor het conflict te zoeken. β€˜Aalsmeer wil het liefst gewoon baas in eigen buik blijven en helemaal geen zeggenschap prijsgeven’, zegt Noomen. β€˜Later zullen ze zien, als ze weer hun eigen broek moeten ophouden, dat ze eigenlijk voor een dubbeltje op de eerste rang zaten.’

Intussen moet Aalsmeer wel aan zijn verplichtingen voldoen, vindt hij. β€˜Hetgeen men blijkbaar niet wil. Als men dat wel gewoon deed, hebben wij er geen enkel belang bij de stekker eruit te halen. Integendeel, want er waren voor beide gemeenten schaalvoordelen.’

 

21 REACTIES

  1. Wat een arrogantie van Harmen van der Steenhoven die fractievoorzitter is van een partij die kiezersbedrog op kiezersbedrog pleegt (Maaike Veeningen en Stephanie Schilder). Alsof een gemeente van ruim 30.000 inwoners niet mag en kan bestaan.

    Zodra Amsterdam dingen doet richting Amstelveen, piept Amstelveen net zo als Aalsmeer nu doet. Kortom beetje apart allemaal.

    Er zal toch verder een reden zijn waarom gemeenten als Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn niet hieraan meedoen!? Allemaal kleinere gemeenten dan Aalsmeer trouwens.

    Geloof me Aalsmeer is net als Ouder-Amstel en Uithoorn veel landelijker/provincialer/dorpser dan Amstelveen dat toch iets stedelijker en tegen het Amsterdamse aanschurkt qua mentaliteit en manieren van doen.

    • Het is eerder realisme van Harmen van den Steenhoven en dat moeten we denk ik niet verwarren met arrogantie, hoewel ik me dat van de zijde van de Aalsmeerders wel kan voorstellen.

      Naar mijn overtuiging echter ontkomen de kleinere gemeenten niet aan samenwerking dan wel fusie met andere gemeenten. Nu verkeren de Amstellandgemeenten nog in de positie dat zij hun eigen keuze kunnen maken en hun eigen onderhandelingen kunnen voeren, maar er komt een moment dat het voor ze beslist wordt als ze nog niet zo ver zijn. En dat moment is denk ik veel dichterbij dan Van den Steenhoven voorspelt.

      Kortom, ik zou haast maken als ik Aalsmeer, Ouder Amstel of Uithoorn was. Want als het in Den Haag of in het Provinciehuis eerder op de agenda komt, dan zijn ze te laat.

  2. Volgens fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD profiteert Aalsmeer van het Amstelveense ict-systeem. Kennelijk denkt Aalsmeer daar anders over. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien de belabberde staat van dat systeem en de vele miljoenen die het fatsoeneren daarvan al heeft gekost en nog zal moeten gaan kosten. Misschien wil Aalsmeer gewoon waar voor haar geld.

    • Aalsmeer weigert alleen om bij te dragen aan investeringen die Amstelveen heeft gedaan in een ondeugdelijk ICT-systeem dat niet deugt. Geef ze eens ongelijk.

      • Er staat nergens in hun persbericht dat ze niet willen bijdragen in ICT-investeringen. Dus of je zuigt alles uit je duim of je weet meer. Maak ons in het laatste geval deelgenoot van je bronnen zou ik zeggen. Of klik even op de links die ik in het vorige bericht over dit onderwerp heb geplaatst. Ik doe mijn huiswerk namelijk wΓ©l.

    • Lees het artikel, CeeBee. Johan Bos schrijft in de intro:
      “Over de weigering van Aalsmeer bij te dragen aan de ICT investeringen die Amstelveen zich getroost in een systeem voor beide gemeenten zijn de politieke meningen verdeeld.”

      Duidelijk, toch? Geen reden om weer te gaan katten.

    • Jouw punt was off-topic, CeeBee. JB’s artikel ging over de wens van Aalsmeer om gemeenschapsgeld op een verantwoorde wijze te besteden. Dat verdient lof.

      • Bij dit artikel heb ik tot nu toe slechte gereageerd op wat er geschreven is. Zo ook op jouw ongefundeerde aannames en stellingen die overigens niet voor de eerste keer aantonen dat je je huiswerk niet hebt gedaan. En als ik al zo vriendelijk ben om je op diverse bronnen te wijzen, dan reageer je met een off-topic verklaring in plaats van ze te lezen. Tjonge, sterk hoor..

      • Als Aalsmeer Amstelveen er op op moet wijzen dat hun ict een puinhoop is en dat Amstelveen daar dan achter gesloten deuren een raadsvergadering over moest houden . πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ en dat dan blijkt dat er β€œ grote investeringen” nodig zijn. πŸ˜‚πŸ˜‚ Toe nou CeeBee ik sla je over het algemeen hoog aan, maar nu sla je de plank toch echt mis.

        • Frank, ik begrijp werkelijk niets van wat je bedoelt. Je begint over schulden (..), opgaan van Amstelveen in Amsterdam (..), dat Aalsmeer moest wijzen op de ICT-puinhoop (..). Ik ben je echt kwijt, vooral ook omdat ik een totaal ander punt maakte.
          Maar goed, misschien begrijpen anderen je wel. Dus sla mij voortaan maar wat minder hoog aan zou ik zeggen, dan is de teleurstelling wat minder groot.

  3. @JB, volgens CeeBee klopt het niet dat Aalsmeer alleen weigert om mee te betalen aan het falende ICT-systeem van Amstelveen. In het persbericht staat volgens hem/haar iets anders. Gaarne duidelijkheid.

  4. CeeBee, ik weet niet wie jij bent en ik kan mij niet herinneren dat ik je ooit iets heb misdaan Daarom vraag ik mij af waarom je altijd zo op mij zit af te geven. Anoniem schelden is laf en oneerlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.