Niet in Amstelveen, maar wel in Amsterdam heeft de op een faillissement en een honderden miljoenenverlies afstevenende Afval Energie Bedrijf (AEB), waarvan de gemeente Amstelveen klant is, een bestuurlijke kop gekost. Locoburgemeester Udo Kock (D66) stapte in de hoofdstad op wegens verschil van inzicht met de rest van het linkse college.

Dat  wil het AEB de grootste afvalcentrale van Nederland in publieke handen houden, Kock (partij genoot van de in Amstelveen voor afval verantwoordelijke wethouder Floor Gordon), is voorstander van verkoop van de aandelen aan een commerciële partij. Het college wil het bedrijf overdoen aan de in Alkmaar gevestigde huisvuilcentrale HVC. Dat bedrijf is eigendom van 44 gemeenten.

Vrachtwagens

Nu is de gemeente Amsterdam voor 100% aandeelhouder van het AEB, waarvan al maandenlang wegens technische mankementen de meeste verbrandingsovens stil liggen. Dat betekent onder meer dat de overblijvende troep (slib) van rioolwaterzuiveringsinstallaties, niet kan worden verbrand en nu dagelijks met acht á tien vrachtwagens naar opslagruimte in Delfzijl en Terneuzen. Maar er is crisis, want opslag van slib is uitermate ongewenst, meldt het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Ooit hoopt het slib alsnog te kunnen verbranden. Dan moet het weer terug worden vervoerd.

Afschrijven

Of het AEB de financiële slag ooit helemaal te boven komt, is zeer de vraag. Het Amstelveense KPMG berekende dat de gemeente Amsterdam het eigen vermogen van het AEB – vele honderden miljoenen – volledig moet afschrijven. De strop komt de hoofdstad op ruim een half miljard te staan. Daarvan krijgen Amsterdammers waarschijnlijk de rekening gepresenteerd. Amstelveen heef een contract met het afvalbedrijf en zal het daaraan houden.

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. “Amstelveen heeft een contract met het afvalbedrijf en zal het daaraan houden.”

    Hoe denken b&w dat te doen als AEB failliet is? De technische, organisatorische en financiële problemen van dat bedrijf waren al lang bekend, maar Amstelveen had kennelijk niet tijdig een Plan B ontwikkeld. Te druk met bijzaken, leuke dingen en hobby’s?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.