Bij de Rooms katholieke Titus Brandsmakerk in Bankras aan het Westelijk Halfrond zijn zestig tot zeventig parkeerplaatsen verdwenen, wat vooral tijdens diensten een probleem is. Voorzitter Ben Jonker van het Wijkplatform Bankras-Kostverloren herhaalde dat nog maar eens tijdens een woensdag (4 september) gehouden wijkvergadering. De kwestie was tijdens een vorige vergadering al gemeld door wijkbewoner Harrie Pijnenburg. De parkeerplaatsen zijn weg, doordat er een fietspad is gekomen.

De parochie is in overleg met de gemeente, zei Jonker. Maar of daar wat uitkomt, is de vraag. Een wijkagent meldde dat er geen officiële parkeerplaatsen waren, maar de voorzitter constateerde dat er vroeger wel en nu niet meer geparkeerd mag worden, hoe de ruimte verder ook officieel heet. Over de vraag van Pijnenborg wanneer er duidelijkheid komt, kwam geen antwoord.

Participatie

Ter vergadering werd ook geconstateerd dat nu wel iedereen online via de gemeente mag meepraten over het nieuw te bouwen wijkcentrum Alleman, maar er geen overleg met de wijkbewoners over dat wijkcentrum is geweest. Ook  niet over de nieuwe online opzet van die participatie. Overigens was er wel een enquête, maar daarop kan men maar vijftien woorden kwijt. “Het zou goed zijn als de mensen van Alleman er bij zijn op een bijeenkomst over ons nieuwe wijkcentrum”, zei iemand. Overigens wordt de belangstelling afgemeten aan de verhuur van zalen en die is groot, zei Jonker.

Buslijn

Een wens van de wijkbewoners is dat er een buslijn in Amstelveen komt die diverse belangrijke punten met elkaar verbindt, zoals Stadshart, Alleman, de winkelcentra Bankras en Kostverloren, de hotels in Kronenburg, de Rembrandtweg, het Raadhuis, Ziekenhuis, de winkelcentra Groenhof, Waarhuizen, Westwijk, Middenhoven enzovoort. Zo’n busdienst zou een frequentie in beide richtingen moeten hebben, maar de gemeente vraag zich af of zoiets door vrijwilligers kan worden geregeld. “Dit is waar de mensen op het gebied van openbaar vervoer behoefte aan hebben”, zei Jonker, die met een delegatie ook al bij vervoerswethouder Rob Ellermeijer is geweest. Vooral ouderen hebben aan zo’n buslijn behoefte, zei hij. Volstrekt onduidelijk is of een dergelijke lijn er komt.

Afval

In de proef met het open zijn van het afvalbrengstation aan Grutterij op zondag, ziet men in Bankras weinig. De proef duurt twee maanden en de opening zal, als die slaag, door de gemeente worden voorgezet. Er werd geklaagd over afval rond de ondergrondse containers. Naar het afval station kan men grof vuil gratis brengen, maar het afhalen door de gemeente kost nu geld. Ooit was dat gratis. Dat moet de gemeente weer invoeren, bracht Jonker het gevoelen van de vergadering onder woorden. “Vroeger kon je bijvoorbeeld huisraad gratis laten ophalen door naar de gemeente te bellen. Dat moet zij weer gaan doen”, zei hij.

Gasloos

Over het van gas los koppelen van heel Amstelveen had hij een weinig positieve verwachting. “Niemand kan zeggen wat het allemaal gaat kosten. De Tweede Kamer doet maar, zonder zich af te vragen of er  draagvlak voor is.” Dart is in Amstelveen niet uitermate groot, denk hij. Nieuwbouw kan men meteen zonder gas realiseren, maar in de oude woningen wordt het een probleem volgens hem. Maar ook in Amstelveen weet niemand wat het totale pakket ten behoeve van de klimaatacties gaat kosten, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.