Het door het rapport ‘De achterkant van Amsterdam’ in de publiciteit gekomen hoofdstedelijke probleem van de onderwereld die zich op grote schaal in de bovenwereld mengt, de zogenaamde ondermijning, bracht VVD-raadslid Benjamin Smalhout er toe aan B&W te vragen hoe dat in Amstelveen zit. En daaraan de oude vraag naar meer politiemensen te koppelen. Over hoeveel capaciteit beschikt Amstelveen eigenlijk om ondermijning te bestrijden? wil hij weten.

Benjamin Smalhout

Ondermijning speelt een grote rol in het regionaal en lokaal veiligheidsbeleid, redeneert Smalhout. “Volgens het Regionaal Veiligheidsplan 2019-2022 vinden veel vormen van ondermijning hun oorsprong in drugshandel en witwassen.”

Huisjesmelkerij

Maar niet alleen dáár ligt het probleem. Ook in de vastgoedsector is er van ondermijning sprake. “Hierbij kan worden gedacht aan huisjesmelkerij, illegale hotels, ABC constructies en doorsluishuizen. Ondermijning is een veelkoppig monster dat moet worden bestreden”, vindt hij.

Ook voor Amstelveen is er een uitdaging dat monster te bestrijden.  Burgemeester Tjapko Popkens liet onlangs nog een winkelpand aan de Amsterdamseweg sluiten omdat er voorwerpen en stoffen zijn aangetroffen die gebruikt worden voor grootschalige hennepteelt. De VVD fractie in de gemeenteraad wil weten of het college genoeg middelen en instrumenten heeft om ondermijning te bestrijden. En wat de aard en omvang is van die vorm van criminaliteit in de stad.

Meer agenten

En als er te weinig politionele capaciteit is, zoals overigens herhaaldelijk werd vastgesteld, wanneer gaan B&W dan om meer agenten vragen, wil Smalhout weten. Hij vraag ook wanneer het college de ondermijning in kaart gaat brengen, als het daar nog geen zicht op heeft. Mocht dat inzicht wel bestaan dat vraagt Smalhout wanneer dat met de raad wordt gedeeld.

 

 

 

 

 

 

8 REACTIES

 1. Ja hoor, de gemeente rolt af en toe wel eens een wietplantage op, maar controleert zij eigenlijk wel eens de eigenaren van winkels waar je nooit een hond ziet? Of de achtergrond van mensen die hier huizen opkopen? Of de vergunningen van aannemers tav hun personeel die door de gehele gemeente allerlei bouwklussen uitvoeren.

   • Het is wel de vraag wanneer ons-kent-ons ,vriendjespolitiek , dubbele petten , verstrengeling politieke/ zakelijke belangen overgaat in een vorm van corruptie.
    Op een bepaald moment wordt de scheidslijn wel erg dun.

 2. Ondermijnen (ww): aantasten, aanvreten, bederven, beschadigen, breken, morrelen aan, ondergraven, slopen, tornen aan, uithollen, uitputten, verzwakken, fnuiken, het succes of de werking van iets ernstig hinderen of bedreigen, saboteren, zwakker maken.

  Het hangt er dus van af wát wordt ondermijnd en of dit strafbaar is. Belediging, laster en smaad ondermijnen bijvoorbeeld iemands reputatie en zijn strafbaar, maar toch werkt u daar zelf bewust aan mee.

  Het marktgerichte neoliberalisme van de VVD ondermijnt biodiversiteit, stabiel klimaat, schone lucht, grondstoffenvoorraden, duurzaamheid, maatschappelijk welzijn, nachtrust, solidariteit, moreel gedrag, democratie, rechtsstaat, vertrouwen in politiek en bestuur, rechtvaardigheid, zorg voor ouderen, ontwikkeling, opleiding en toekomstmogelijkheden voor jongeren, huisvesting voor starters en minvermogenden, pensioenen, financiële zekerheden, wereldvrede, en zo kan ik nog wel even doorgaan, maar die soorten van ondermijning staan niet als misdrijf omschreven in het wetboek van Strafrecht.

  • Beschadigen? Letterlijk gebruikte u dat woord. U vindt toch de reputatie van de bestuurders laakbaar? Niet meer kermen als hetzelfde over u wordt gezegd. Zal wel weer iets heeeeel anders zijn, maar Jan Modaal haalt dat allemaal niet uit elkaar. Van mij mag alles trouwens, maar dat had ik al gezegd.

   • Dit is wartaal waaraan ik geen touw kan vastknopen. Handelingen kunnen laakbaar zijn, een reputatie niet. Waar gebruikte ik letterlijk het woord beschadigen? Van welk laakbaar gedrag word ik beschuldigd? Wat heeft Jan Modaal (een inkomensgroep) hiermee te maken? Van u mogen ook strafbare dingen worden gezegd. Dat is laakbaar én strafbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.