In de week van 9 tot en met 15 september besteden bedrijven, organisaties en bibliotheken in heel Nederland aandacht aan laaggeletterdheid. Ook Bibliotheek Amstelland doet mee aan die  ‘Week van de Alfabetisering’.

Op 10 september is het ‘Taalfestival’ in Bibliotheek Uithoorn waar men onder andere kan meedoen aan ‘De Slimste Taalmens’. Op 11 september komt wethouder Frank Berkhout voorlezen in de bibliotheek aan het Stadsplein en zal wethouder Marijn van Ballegooijen langsgaan bij de Taal-actie in de Buurtkamer aan de Lindelaan in Amstelveen.

Scrabble

Op zaterdag 14 september kan men vanaf 11:00 uur levensgroot Scrabble spelen in het winkelcentrum, tegenover de HEMA. In het winkelcentrum vindt die dag ook een Kinderboekeninzamelactie plaats. En als laatste presenteert Koos Vervoort op 17 september zijn boek ‘Koos, van laaggeletterde tot schrijver’ in de bibliotheek aan het Stadsplein. Ook hierbij zal wethouder Marijn van Ballegooijen aanwezig zijn. Voor meer informatie over deze activiteiten en over de week van de alfabetisering: www.debibliotheekamstelland.nl/weekvandealfabetisering.

1 op 6 laaggeletterd

Om een tekst goed te kunnen begrijpen, moet de lezer ruim 90% van de gebruikte woorden kennen. 1 op de 6 Nederlanders kan dat niet en is laaggeletterd te noemen. Deze mensen hebben moeite goed mee te komen in onze maatschappij. Een aantal simpele voorbeelden waar zij moeite mee hebben zijn: Het invullen van formulieren, het reizen met het openbaar vervoer, het solliciteren op een baan en het begrijpen van informatie over zorg en gezondheid.

Lezen & Schrijven

Om iedereen bewust te maken van hoe belangrijk taal is in onze samenleving organiseert de Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Naast de bewustwording is het doel van de week dat we met z’n allen bouwen aan een maatschappij waarin er geen taboe heerst op laaggeletterdheid en waarin mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Er hebben zich al honderden bedrijven, bibliotheken, gemeenten, scholen en vele tienduizenden mensen aangemeld om mee te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.