Een de eerste historische rondleiding op zaterdag 14 september, die deel uitmaakt van het Open Monumentenweekend, starten historische routes door Amstelveen. Die gemeente heeft voor de organisatie daarvan Stichting Museum zonder Muren in de arm genomen. De route van de eerste rondleiding loopt door Randwijck / Elsrijk. Aanmelden kan via historie@amstelveen.nl. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmeldingen waarvoor geen plaats meer is, worden ingedeeld bij een volgende rondleiding, in de loop van het jaar.

Met historische routes zegt de gemeente het historisch besef en gevoel van verbondenheid van de inwoners met de stad te willen vergroten en aandacht aan de geschiedenis van Amstelveen te wijden. De gemeenteraad maakte er zelfs structureel budget voor vrij. De historische routes door de stad krijgen elk een eigen thema. Stichting Museum zonder Muren hield zich ook met de vormgeving van de routes bezig voor gemeenten als Amsterdam en Brugge.

Identiteit

Cultuurwethouder Herbert Raat denkt dat door de continu ontwikkeling van de stad het gevaar dreigt dat mensen minder binding met hun woonplaats. “De geschiedenis van onze stad bepaalt voor een groot deel onze identiteit. Inwoners die de historie van hun stad kennen, voelen zich meer verbonden met hun stad en dragen meer zorg voor hun stadsgenoten en leefomgeving”, zegt hij. Volgens hem moeten inwoners doordrongen raken van karakter en geschiedenis van de stad waarin zij wonen. “In onze dynamische stad met steeds wisselende bewoners willen wij Amstelveners verbinden door de geschiedenis in beeld te brengen en betekenis te geven. De Stichting Museum zonder Muren heeft hier veel ervaring mee en doet dat op een eigentijdse manier. De reacties van andere gemeenten zijn heel positief.”

Thema’s

De routes worden uitgezet door de stad aan de hand van informatiepanelen in de openbare ruimte en een onderliggende website. Daarbij komt er in het Stadshart een informatiezuil, waar bezoekers en inwoners informatie kunnen vinden over de routes. De Stichting Museum zonder Muren gaat jaarlijks rondleidingen verzorgen tijdens het Open Monumentenweekend. De thema’s van de routes worden Randwijck / Elsrijk (WO II) en Oude Dorp/Keizer Karelpark (van dorp naar stad). Participatie vormt volgens de gemeente een belangrijk onderdeel van het project. Belanghebbenden en bewoners kunnen meedenken en -praten over de routes, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld.

 Partijen

De Stichting Museum zonder Muren is opgericht door Daniël Metz, die zelf in Amstelveen woont en de stad en haar geschiedenis goed kent. Ook kent hij de verschillende belanghebbende partijen, zoals de Vereniging Historisch Amstelveen, Platform C en de leden van de Werkgroep Randwijcklaan 13. Zij zijn een belangrijke informatiebron voor de ontwikkeling van de routes.

Foto: Daniël Metz (rechts) en  wethouder Raat

 

14 REACTIES

 1. Zeer leuk idee . Ik hoop dat dit project over meerdere wijken wordt uitgerold, inclusief het buitengebied. Misschien kunnen er ook fietstochten in mee genomen worden.

 2. Er is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar, terwijl het gemeentebestuur de ambitie heeft om de inwoners van Amstelveen (dat zijn er 80.000!) te doordringen van karakter en geschiedenis van de stad waarin zij wonen.

  En weer gaat veel gemeenschapsgeld naar steeds hetzelfde groepje mensen dat wél de historische boeken over Amstelveen koopt. De restanten van de oplagen gaan steevast naar de ramsj.

  Deze wethouder verdoet zijn werktijd aan vrijwillerswerk terwijl hij zijn belangrijke taken verwaarloost.

   • 😂😂die Johan! App, dit keer spreek je jezelf nog tegen ook. In het verleden heb ik hetzelfde plannetje hier ook wel eens geuit met die infopanelen. Toen vond je het een leuk idee. Nu plotseling niet! Of komt dat nu omdat Raat er mee komt? Wel vind ik het ook opvallen dat de eerste routes komen vanuit Randwijk en het Oude Dorp, terwijl over Nes a/d Amstel, Bovenkerk bijvoorbeeld ook veel valt te vertellen, maar ja, je moet ergens beginnen.
    Om dit vrijwilligerswerk te noemen vind ik ook minderwaardig. Raat heeft cultuur in zijn pakket, dus hij heeft zich hiermee te bemoeien . Ook zijn initiatief om een fotoarchief van Amstelveen aan te leggen vond ik een goeie. En jij weet heus wel dat Raat beslist niet mijn politieke vriendje is, beslist niet , maar als hij in mijn ogen wel wat goeds doet, moet je niet zo kinderachtig zijn om dat ook af te gaan lopen kraken.

 3. Als het gemeentebestuur het historisch besef en gevoel van verbondenheid van de 90.000 inwoners van Amstelveen wil vergroten, dan is het nogal futiel om veel geld te besteden aan wandelingetjes voor kleine groepjes.

 4. Boven een artikel over de historie en identiteit van Amstelveen staat geen foto van een historisch gebouw oid maar van Herbert Raat. Dat zegt genoeg. En wie heeft de fotograaf opgetrommeld? Precies, dat bedoel ik.

  Onderwijl verloedert het Stadshart door gebrek aan aandacht van en handhaving door deze bestuurder. Zwerfvuil, wangedrag, alcohol- en drugsgebruik, herrie, scooters, leegstand van grote gebouwen (KPMG, Hudson’s Bay) vertrekkende vaste bewoners, geen toekomstperspectief voor het winkelcentrum vanwege gebrekkige medewerking van de gemeente, lawaai en luchtvervuiling door steeds meer doorgaand autoverkeer, dat zijn de belangrijke zaken die de aandacht van Herbert Raat verdienen.

  • Het is echt heel erg wat je allemaal opnoemt. Vooral die scooters en motoren die kleine kinderen te pletter rijden. Het intense lawaai uit die muziektent, de vervuiling door de markt. En die dappere vertrekkende bewoners die noiit klagen maar toch vertrekken.

   ” En wie heeft de fotograaf opgetrommeld? Precies, dat bedoel ik.” Wat bedoel je dan?

  • Een foto bij een artikel dient om te verduidelijken over wie of wat
   het artikel gaat. Over Herbert Raat dus, en niet over de historie en identiteit van Amstelveen.

  • Ik dacht dat jij in datzelfde Stadshart regelmatig een vorkje prikte of waggel jij regelmatig daar één van die etablissementen uit en piest in één of andere plantenbak, terwijl je aan een pretraket zit te lurken? Toe nou App, zoals gewoonlijk overdrijf je weer schromelijk . Ik heb daar nog nooit lallende brallende ballen aan de bar gezien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.