Wethouder Rob Ellermeijer onthult vrijdag 6 september (16.30 uur) een zogenoemde duurzaamheidsmonitor bij het Tennis- en Biljartcentrum Startbaan aan de Startbaan 2. Met de nul op de elektriciteitsmeter is dat het eerste echt duurzame sportpark in Amstelveen. Op de dag van de onthulling wordt de ‘nul-op-de-meter-mijlpaal’ feestelijk gevierd met een receptie, doe om 16.00 uur begint.

Rob Ellermeijer

Dit traject daarheen omvatte een grote verscheidenheid aan acties en investeringen, waarvan de belangrijkste de vervanging van de baanverlichting door LED-armaturen is.  Het gaat hierbij om zowel de baanverlichting buiten als binnen in de tennishallen en in het biljartcentrum. Aangevuld met o.a. de vervanging van de binnenverlichting door LED-verlichting, vernieuwing van koelingsinstallaties in de keuken en een slimme regeling van de verwarming van de biljarttafels, heeft dit duurzaamheidstraject minimaal een halvering van het elektriciteitsgebruik tot gevolg.  En door het installeren van ongeveer 400 zonnepanelen op de daken van de hallen, wordt het restgebruik van elektriciteit ruimschoots gecompenseerd.

Zelfvoorzienend

Daarmee is Tennis- en Biljartcentrum Startbaan op het gebied van elektriciteit volledig zelfvoorzienend en verschijnt per saldo de nul op de meter. De investeringen voor verduurzaming zijn mede mogelijk gemaakt door een beroep te doen op de diverse subsidieregelingen die hiertoe in het leven geroepen zijn. Naast de regelingen van de Rijksoverheid gaat het daarbij ook om de recent ingestelde duurzaamheidssubsidie voor sportaccommodaties van de Gemeente Amstelveen.

Privaat

Tennis- en biljartcentrum Startbaan is twee jaar geleden geprivatiseerd. De stichting die het beheer verzorgt, wordt op vrijwillige basis gerund. Het duurzaamheidstraject maakt ook zichtbaar dat door de verzelfstandiging van het sportpark veel energie bij de sporters vrijkomt. Energie die zij inzetten voor het verfraaien en up-to-date brengen van het tennispark en het biljartcentrum.

Stimulans 

Deze ontwikkelingen laten het resultaat zien van gemeentelijk beleid: verzelfstandiging vergroot de betrokkenheid van de sporters bij hun sportaccommodatie, zegt de organisatie. ‘Het duurzaamheidstraject is een voorbeeld en stimulans voor anderen. Het sluit direct aan bij een veelheid van beleidsinitiatieven vanuit de Gemeente op dit gebied.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.