Leerlingen van basisscholen moeten ook maar eens leren afval beter te scheiden. Dat vindt de gemeente die op dat gebied een proef doet met vijf basisscholen. Het zoveelste educatieve programma dus, nu weer om ‘leerlingen bewust te maken van het belang van een goede afvalinzameling’. De gemeente haalt het door de scholen gescheiden afval op en laat het verwerken. Het is overigens een uitvinding van de gemeenteraad.

Op scholen wordt doorgaans alleen papier van restvuil gescheiden. Maar dat is niet genoeg, vindt de gemeente, die door inwoners via containers ook GFT en PMD laat scheiden. Zij heeft scholen aangeschreven en geselecteerd voor de proef, om dat ook te gaan doen en biedt containers aan die hiervoor nodig zijn. Maar over die proef moet wel weel de gemeenteraad een besluit nemen. Daarna kan die direct starten.

Bedrijfsafval

“De gemeenteraad vroeg ons eind vorig jaar te onderzoeken of de gemeente zelf gescheiden afval kan inzamelen bij scholen”, zegt wethouder Floor Gordon van Afvalbeleid. “Volgens de Mededingingswet is afval op scholen bedrijfsafval en mag de gemeente het daarom niet inzamelen. En afval gescheiden laten ophalen en verwerken, is vaak niet te betalen voor scholen. Door de inzameling en verwerking van gescheiden afval op de scholen van ‘algemeen belang’ te verklaren, kunnen scholen toch meegenomen worden in de gemeentelijke inzamelroutes van huishoudelijk afval.”

Les

Gordon is ook verantwoordelijk voor natuur en milieu educatie. “Daarom werken we met de scholen tegelijkertijd een lesprogramma uit voor verschillende leeftijden om de proef te versterken. Wat kinderen op school leren over de waarde van afvalscheiding en een schone omgeving, kunnen ze thuis in de praktijk brengen.”

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.