“Op de Historische dag van Bovenkerk, 14 september, probeert het evenementen team van het Bewonersplatform Bovenkerk weer alle Bovenkerkers en andere geïnteresseerden een geweldige dag te bezorgen”, zegt Chris van den Helder. Hij is een van degenen die altijd actief is in de bruisende buurtschap en probeert zijn enthousiasme niet zonder succes ook over te brengen op de – dankzij heel veel nieuwbouw – nieuwe bewoners van Bovenkerk. Die zijn volgens hem aardig ingeburgerd. “Maar zij worden natuurlijk hartelijk uitgenodigd de historie van ons prachtige dorp te leren kennen.”

Landelijk wordt op 14 en 15 september de Open Monumentendag gehouden. En daar draagt Bovenkerk, met de Urbanus als centraal monument, graag aan bij. “Samen met de vrienden van de Bovenkerkse Urbanus willen we een nieuwe kerstgroep aanschaffen van de opbrengst van deze dag”, zegt Van den Helden. “Wat zou het prachtig zijn als er met kerst aan de Poel een kerstgroep in de kerststal staat.”

Urbanus

Maar er zijn meer attracties rond de door brand verwoeste kerk, die weer wordt gerestaureerd. De kassa voor alle evenementen staat bij de kerk. Het programma, dat van 11.00 tot 17.00 uur duurt, ziet er als volgt uit. De toren van de Urbanus is weer open vanaf 10.00 uur en zondag vanaf 11.00 uur om te beklimmen en vanuit de toren kan men de verwoeste kerk zien. Het museum bovenin de toren doet ogen openen voor wat er allemaal gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eendjes

In de tuin van de kerk staat een vijver vol eendjes. Bij het vangen van de juiste eendjes, dat een euro kost, ontvangt men een echte Urbanus reep. Bij aankoop van een reep mag men trouwens gratis een keer vissen. De kinderen kunnen in blitse wagens rijden: gas geven, sturen en remmen. Kosten: € 2,50 of aankoop van twee repen.

Ook staan er echte kleine paardjes om op te rijden op kunt rijden.  Auto Maas uit Aalsmeer sponsert de wagens en paardjes.

En dan is er ook nog de echte ouderwetse poppenkast met o.a. Jan Klaassen en Katrijn. Poppenkast kijken is gratis maar een donatie voor de nieuwe kerstgroep wordt op prijs geteld. Ook een ritje in de paardenkoets kost 2.50 euro of aankoop van twee repen.

Expositie

Het Noorddamcentrum is het middelpunt van alle evenementen, met een tentoonstelling van oude foto’s en films van Bovenkerk, “Hier komt het gevoel van de Scholen reünie weer tot leven”, zegt Van den Helder. “Twee zalen vol nostalgie over Bovenkerk. De Historische vereniging Amstelveen en de vereniging die alles kan vertellen wat is er in Bovenkerk gebeurde tijdens de oorlog zullen ook aanwezig zijn.”

Mak kan napraten aan de bar of aan het gezellige terras met onder andere Discotheek Charlie uit een ver verleden. Op het terras wordt men verrast met verschillende optredens en hier is ook de plek waar de actie voor AED-apparaten in Bovenkerk is te vinden.

 

 

De eerste vaart van de rondvaart op de Poel (13.00 uur) is voor genodigden, onder wie burgemeester Tjapko Poppens. Daarna volgen de rondvaarten waarvoor men zich moet inschrijven. Dit kan op maandag 2 september om 19.00 uur bij de Urbanus kerk. Een rondvaart kost tien euro pp. Ook is er een mogelijkheid om in een kleinere boot te varen. Deze vaarten starten om 11.00 uur tot 17.00 uur. Opstapplaats: WSA, Handweg 131 Amstelveen.

Bij het oude treinstation van Bovenkerk kan men genieten van de Museum trams en misschien wel een ritje maken in een van de oude voertuigen.  Bij Silversant is zelfs de paardenkoets weer terug uit het verleden om te bekijken of een ritje in te maken.  Alle info op de site van bovenkerk: www.bovenker.info

1 REACTIE

  1. Als ik de burgemeester was zou ik gewoon weigeren om in die boot voor genodigden te stappen. Die mensen ziet hij toch al genoeg in zijn dagelijks werk. Ik zou gewoon meegaan met 1 van de volgende boten, dan heeft hij kans om gewone Amstelveners in het wild te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.