Om overlast en een rommelig straatbeeld zoveel mogelijk te voorkomen, gaat de gemeente in buurtschouwen er op letten dat bouwers niet hun afval overal neer kwakken. Er komen veel klachten van bewoners bij haar binnen over zwerfvuil en het trottoir versperrende bouwcontainers, zeggen B&W. Vandaar de controles. De eerste schouw, waarvoor men overigens foto’s kan sturen, wordt gehouden op dinsdag 27 augustus. De gemeente kijkt of aannemers en klussers zich bij het plaatsen van een container wel aan de regels houden.

Duren de werkzaamheden korter dan 6 maanden dan is het bijvoorbeeld verplicht die bij de gemeente te melden. En als het werk langer dan half jaar duurt, is een vergunning nodig. In beide gevallen toetst de gemeente de aanvragen aan de verkeersveiligheid. In de spelregels staat onder meer dat een puincontainer na werkuren afgedekt moet zijn en er maximaal twee parkeerplaatsen in beslag genomen mogen worden.

Leefbaarheid

“Bouwwerkzaamheden zijn onvermijdelijk, maar aannemers moeten daarbij wel rekening houden met de omgeving en de overlast zoveel mogelijk beperken”, zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving). Volgens hem krijgt hij geregeld meldingen en foto’s van inwoners die overlast ervaren van bouwcontainers of de rommel die ze veroorzaken. “Daar gaan wij strenger tegen optreden. We beginnen met op regelmatige basis buurtschouwen te houden met medewerkers van handhaving en wijkbeheer. Mochten Amstelveners erge overlast ondervinden, dan mogen zij mij een mail sturen.”

Voortuin

Ook wethouder Floor Gordon van Wijkbeheer en Afvalbeleid constateert dat bouwcontainers voor veel ergernis kunnen zorgen bij inwoners. “En bijvoorbeeld als bouwmaterialen los in de voortuin opgeslagen liggen of puinbakken onvoldoende afgedekt zijn (foto, red.), waardoor het afval op straat kan waaien.” Volgens haar is dergelijk zwerfafval eenvoudig te traceren naar de veroorzaker. “Containers zorgen ook voor ergernis als ze op plaatsen staan waardoor voetgangers en minder valide weggebruikers de stoep niet meer kunnen gebruiken.”

Extra controles

In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn er 160 meldingen gedaan en vergunningen aangevraagd voor het plaatsen van een bouwcontainer. Toch bleek dat niet van alle containers in de openbare ruimte melding is gemaakt. Naast de schouwen gaat de gemeente daarom van september af buurtgerichte handhavingsacties uitvoeren om containers op te sporen die niet zijn aangemeld bij de gemeente of voor overlast zorgen.  Amstelveners die overlast van bouwcontainers ondervinden, kunnen een mail sturen met de locatie, een foto en de aard van de overlast naar h.raat@amstelveen.nl.

3 REACTIES

  1. HIHIHI de heer Raat en handhaving. Laat me niet lachen. Waarschijnlijk door vrindjes en de heer Bos (vrindje) of enig stom perscommunicatievrindje in de ether gegooid. Wauwwwwwwwwwwwwwww, handhaving hahahahaha.

  2. Handhaving in zuidoost hahahaha! Waar de bankstellen van het balkon gedonderd worden en het maandverband in de bomen hangt. Kijk naar je eiguh.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.