Er komen meer ouderenadviseurs en zogenoemde wijkcoaches moeten zich meer kunnen gaan inzetten voor initiatieven van wijkbewoners. Dat is het gevolg van unaniem door de gemeenteraad aangenomen moties, ingediend door respectievelijk raadslid Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen (AVA) en Marina Casadei van de SP.

Jacqueline Hocker

Jacqueline Höcker diende haar motie trouwens al in met steun van alle andere fracties. Daarin werd gevraagd aan het college met een voorstel te komen voor het aantrekken van meer ouderenadviseurs bij de Amstelveense tak van Participe. Ouderenadviseurs zijn zeer volgens haar belangrijk nu het beleid van de overheid erop is gericht ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Hun inzet is ook nodig bij dementerenden en eenzamen zijn te ondersteunen. Ouderenadviseurs hebben een bomvolle agenda en kampen met hoge werkdruk, constateert Höcker. Zij zetten overigens min of meer het werk voort van de voormalige Stichting Welzijn Ouderen, die later als Vita fuseerde met welzijnsorganisatie Participe Amstelland, ressorterend onder de in financiële problemen verkerende Participe Holding.

Doorverwijzen

Huisartsen sturen minstens zestig procent van de ouderen door naar de

Marina Casadei

ouderenadviseurs, weet Höcker. “Familie woont vaak ver weg, mensen hebben geen familie of men weet niet hoe te handelen met deze ouderen. En heel vaak willen oudere mensen hun familie niet belasten.”

Volgens haar groeit de groep ouderen met dementie en psychische klachten enorm snel en wordt de zorgvraag complexer. Een Ouderenadviseur moet nu zestig tot honderd bejaarden begeleiden, meent het raadslid. Hij of zij bemiddelt tussen mensen en een zorgverzekeraar of een instelling, luistert naar de mensen, praat met hen, steunt hen, geeft informatie bij vragen en roept zo nodig andere professionals erbij.  “Een Ouderenadviseur helpt dus mensen langer thuis te blijven wonen”, denkt Höcker.

Wethouder

Via de motie komt er onder meer 2,5 fte bij, waardoor volgens AVA de werkdruk van de Ouderenadviseurs vermindert. De partij wil ook dat het college onderzoekt hoe efficiënter gewerkt kan worden.

Marijn van Ballegooijen

Zowel met die over ouderenadviseurs als de motie over wijkcoaches stemt wethouder Van Ballegooijen (Welzijn) van harte in. Ook hij vindt de taak van ouderenadviseurs, onder meer door het wegvallen van verzorgingshuizen, enorm verzwaard. Hij zegde een ruimer budget voor hen toe.

Iets dergelijks geldt voor de wijkcoaches, over wie volgens de motie-Casadei nieuwe afspraken met Participe gemaakt moeten worden. Van Ballegooijen is trouwens al in gesprek. Ook daarvoor is hij bereid meet geld beschikbaar te stellen, maar de vraag is wel hoe de ontwikkelingen bij de holding verder gaan.

 

1 REACTIE

  1. Uit hoeveel fte bestaat de gehele groep van ouderenadviseurs.
    Dat zelfstandig wonen werkt totaal niet, het is weer gewoon de zoveelste aso maatregel uit Den Haag. In een heleboel gevallen moeten de gewone verzorgingshuizen weer terugkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.