Onlangs was cultuurwethouder Herbert Raat bij een concert van het Uriël Ensemble in de Amstelkerk te Ouderkerk aan de Amstel. Dat werd verzorgd door de Stichting Kamermuziek de Amstel, die nu vijf mille subsidie er jaar krijgt, in de komende twee jaar om ook in Amstelveen Uriël te laten optreden.

Raat heeft daarbij overwogen dat Uriël in de Amstelkerk eigenlijk op het niveau speelt als dat van concerten in de kleine zaal van het hoofdstedelijke concertgebouw en het publiek in de buurgemeente voor tachtig procent uit Amstelveners bestaat.

Klassiek

Volgens hem mist de eigen gemeente op dit moment een aanbod van hoogwaardige klassieke concerten. De subsidie aan de Stichting Kamermuziek de Amstel is bedoeld om een deel van de concertserie van het Uriël Ensemble vanaf volgend seizoen ook naar hier te halen. De stichting geeft al 15 jaar jaarlijks een serie klassieke concerten.

Bij topconcerten in de Amstelkerk komen er tot 200 muziekliefhebbers op af, zegt de gemeente. Daarom wil de stichting volgend seizoen twee van de zes concerten in Schouwburg Amstelveen laten plaatsvinden en de twee seizoenen daaropvolgend drie.

Hoge kwaliteit

Het door hem bijgewoonde laatste concert van het vorige seizoen was volgens Raat geweldig. “De concertserie is van uitermate hoge kwaliteit, biedt een unieke programmering en is de enige professionele aanbieder van klassieke muziek in de regio Amstelveen. Een dergelijk aanbod ontbreekt hier nog en dat gaan we veranderen.”

Volgens de gemeente zijn de concerten zijn niet alleen van artistieke, maar ook van maatschappelijke waarde. De stichting werkt mee aan het opzetten van een project om fysiek beperkte ouderen vervoer aan te bieden van en naar de concerten en leerlingen van de muziek- en dansschool mogen de concerten tegen een gereduceerd tarief bijwonen. Raat: “Wij willen een divers cultureel aanbod kunnen bieden. Iets voor elke Amstelvener. Klassieke muziek mag daarbij niet ontbreken.”

Concert gebouw

Het Uriël Ensemble bestaat uit vijf strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest, een klarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest en een concertpianiste uit Amstelveen. In 2005 besloten zij een kamermuziekserie te beginnen, omdat dit nog niet bestond in de gemeente. Tot 5 jaar terug traden zij op in verschillende kerkgebouwen in Amstelveen. Nadat deze locaties niet meer beschikbaar waren, zijn ze uitgeweken naar Ouderkerk aan de Amstel. Het ensemble wil niet alleen terugkeren naar Amstelveen, maar ook een breder publiek aanspreken door in de schouwburg toegankelijke en lichtere stukken ten gehore te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.