De vaarverbinding tussen de Nieuwe Meer en de Amstelveense Poel  blijft bestaan, . Daartoe tekende wethouder Rob Ellermeijer (rechts op foto) donderdag namens de gemeente een overeenkomst met het hoogheemraadschap van Rijnland en de Vereniging Vrijwilligers Koenensluis. De vrijwilligers gaan de bediening van de sluis voor hun rekening nemen.

Het faciliteren van scheepvaartverkeer is volgens de Waterwet geen kerntaak van het hoogheemraadschap van Rijnland meer. De Vereniging Vrijwilligers Koenensluis – bestaande uit bewoners, ondernemers en scoutingverenigingen – kwam op voor de sluis en ging met de gemeente en Rijnland in gesprek over het behoud van de sluis. Dit leidde tot de oprichting van de vereniging op 2 mei 2019. De gemeente betaalde de kosten voor de oprichting en draagt ook de jaarlijkse kosten voor communicatiemiddelen en verzekeringen. Rijnland was bereid geweest  de sluis in goede conditie te brengen voor de overdracht.

Koenensluis

De Koenensluis ligt in het Amsterdamse Bos en is de ontsluiting voor bewoners met een boot aan huis of in de jachthaven en zeeverkenners in Amstelveen en Amsterdam-Zuid. De sluis dateert uit 1904 en zorgt voor de vaarverbinding van de Hoornsloot naar de Nieuwe Meer. Tot dit jaar werd deze door Rijnland (op afroep) bediend.

Vrijwilligers

De ‘Vereniging Vrijwilligers Koenensluis’ telt inmiddels ruim 50 leden, die per 1 augustus dienst gaan doen als vrijwillig sluiswachter, na daartoe te zijn opgeleid. Leden van de vereniging verkrijgen het recht zichzelf te schutten en hebben de plicht om tweemaal per jaar een dienst te draaien om passanten te schutten en de bijbehorende brug te bedienen.  Aanmelden als lid kan via een e-mail naar secretaris@koenensluis.nl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.