Voor motie van ChristenUnie en CDA werd over de ontwikkeling van een kerkenvisie, om kerkgebouwen als erfgoed te behouden in Amstelveen, hebben woensdagavond alle fracties gestemd. Er wordt een uitkering van 25 mille voor aangevraagd bij het Rijk. De ChristenUnie zegt voorts blij te zijn met de toezegging van wethouder Herbert Raat ene stresstest te laten uitvoeren naar de financiële situatie van de gemeente, zoals die in de bancaire wereld.

De kerkenvisie moet volgens de motie tot stand komen in samenwerking met de eigenaren van de gebouwen. Met alle belanghebbende partijen moet wat hem betreft een bijeenkomst worden gehouden.

Ambities

Dat de Perspectiefnota 2020, met de kaders voor het financiële beleid en de begroting voor volgend jaar, veel ambities uitstralen van B&W vindt de meerderheid van de gemeenteraad. Maar zijn die ambities wel financieel haalbaar? Dar vraagt bijvoorbeeld de ChristenUnie zich af. Een nota van lef en zorgen over de vraag of bruin het allemaal kan trekken, zei fractievoorzitter Bert de Pijper woensdag.

“De ChristenUnie krijgt de indruk dat bij het overzicht van de reservepositie, wordt uitgegaan van het meest gunstige scenario”, zei hij. “Wij zijn daarom blij met de toezegging van de wethouder om de financiën van de gemeente Amstelveen een stresstest te laten ondergaan, waarbij voor ons belangrijk is dat ook minder gunstige scenario’s worden meegenomen.”

Monumenten

Kerkgenootschappen spelen in Amstelveen een belangrijke rol, vindt De Pijper. Dat sluit aan bij het pleidooi van de partij om te zien naar elkaar, zei hij. “Veel van onze kerkgebouwen zijn niet alleen monument, maar ook het gebouw van het hart van veel Amstelveners. En dat moeten we zo behouden.”

De Pijper zei blij te zijn dat in de Perspectiefnota er voor is gekozen het sociale domein van een dekkende financiering te voorzien, ondanks het gegeven dat de rijksoverheid kortingen heeft doorgevoerd. “Het gevolg daarvan is dat er middelen beschikbaar zijn om het voorzieningenniveau in onze samenleving op een hoog niveau voort te zetten.”

Schuldsanering

Bij de schuldsanering moet volgens hem een integrale aanpak en maatwerk meer vorm krijgen. Ook zei hij het essentieel te vinden dat er de komende jaren voldoende geld beschikbaar is voor de infrastructuur, sociaal domein en de duurzaamheid in met name de ouder wordende wijken. “Amstelveen heeft prachtwijken en dat moeten we zo houden.” Maar hij vroeg zich wel af hoe B&W dat gaan allemaal organiseren en vooral ook financieren. En bij alle grote projecten – Amstelveenlijn, A9 en Stadshart – moeten kleinere plannen, zoals onderhoud van speeltuinen, trapveldjes en fietspaden, niet vergeten worden, betoogde Bert de Pijper.

2 REACTIES

  1. 25.000 Euro voor behoud van de kerken is wel karig vergeleken met de 1 miljoen euro voor behoud van de ‘sjoel’ (een houten noodgebouwtje) en andere dure hobbyprojecten van de VVD en haar wethouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.