Hoewel sommige fracties, vooral die van Burgerbelangen en ChristenUnie, zich afvroegen of de ambities van het college van B&W financieel wel haalbaar waren, ging de hele gemeenteraad woensdagavond akkoord met de Perspectiefnota 2020, waarin de kaders voor de volgende begroting staan. Nieuw was dat ook de SP die goedkeurde en twee door haar ingediende moties de stemmen van alle fracties kregen.

De raad ging ook akkoord met dertien van de veertien door diverse fracties ingebrachte moties. Alleen die van GroenLinks over het laten meepraten van de inwoners over de toekomst van hun stad haalde het niet. Die kreeg alleen steun van Burgerbelangen en de SP.

Fractievoorzitter Ruud Kootker sprak, net als in de raadscommissie, zijn zorg uit over de financiële situatie van de gemeente en herhaalde dat al tijdens de coalitieonderhandelingen bezuinigingen waren te verwachten en op basis daarvan minder ambitieuze politieke keuzes hadden moeten worden gemaakt. Maar volgens de VVD-fractievoorzitter Kees Noomen is er voorlopig toch eigenlijk geen financieel vuiltje aan de lucht, omdat Amstelveen zo ongeveer het Saoedi-Arabië aan de Amstel blijkt, “Als we één heipaal in de grond duwen, spuiten de grondexploitatie euro’s eruit. En met de groeiplannen in het verschiet gaat dit nog wel even door.”

Ruim budget

Voor de eigenlijk pas aangetreden Kootker had hij de boodschap dat als die, zoals hijzelf, langere tijd in de gemeenteraad zit hij zal merken dat er altijd meevallers komen. “Het voordeel is, als je een tijdje meeloopt in Amstelveen, dat je weet dat hier heel ruim wordt gebudgetteerd en niet opgesoupeerde budgetten als rijpe appelen uit de bomen vallen,:  zei Noomen. Hij toonde zich een tegenstander van bezuinigen, zei dat de VVD altijd had heeft gewerkt aan een uiterst lage schuld, waarvan men nog steeds de vruchten plukt, en toon zich – anders dan bijvoorbeeld het CDA  – een voorstander van het niet verhogen van de OZB. Tegenstanders. Zoals ook DP en GroenLinks,  vonden dat daarvan alleen huiseigenaren profiteren, maar het VVD-standpunt is dat geld in stenen zit en men de linksere fracties nooit hoort als huizenprijzen zakken. “Met de nodige irritatie heb ik dan ook de bijdragen in de commissie van veel fracties gehoord om de OZB maar even te verhogen”, zei Noomen. “Zelfs als ieder jaar de OZB slechts met de inflatie omhooggaat en je inkomen niet, kachel je er gewoon op achteruit. En dan zwijg ik nog maar over de exorbitante stijging van de energiebelasting, waterschapsbelasting die aan de WOZ is gekoppeld en afbouw van andere heffingskortingen. Als wij niet het hele plaatje kunnen overzien is zo’n verhoging te kort door de bocht.”

Toneel

Intussen leek het voor oppositiepartij GroenLinks allemaal teveel op een toneelspel in de lokale politieke arena. “Het is niet de bedoeling dat de coalitiepartijen braaf altijd het college volgen en hier voordragen wat ze in het coalitie overleg maandagavond met elkaar afgesproken hebben. Als we hier een debat willen hebben over het beleid op hoofdlijnen, dan vragen we de VVD, D66 en PvdA ook open te staan voor wezenlijke veranderingen, anders heeft het debat geen zin”, zei fractievoorzitter Martin Kortekaas. Volgens hem moeten ook niet-coalitiepartijen over de maken keuzes kunnen meepraten. Zowel hij als Kootker sprak over een prioritering binnen de zestien plannen waarvoor nog geen geld is. Blijkbaar is men van plan achter gesloten deuren de coalitie een keuze te laten maken, betoogde Kortekaas en hij pleitte – in plaats daarvan – voor een raadsbreed debat erover.

3 REACTIES

  1. Dat met opspuiten van die grondexploitatie euro’s het steeds moeilijke wordt om voor een normaal verdienende Amstelvener een huis te krijgen, deert de 19e eeuwse regent Kees Noomen niet. Als de euro’s maar blijven spuiten is hij zelfs bereid om de gewone Amstelvener te verbannen.

  2. Sorry ,maar ik loop al aardig lang op deze aardkloot rond, maar in de gemeente Amstelveen zijn nooit de huizenprijzen gezakt. Er zijn hoogstens korte periodes geweest waarin ze minder snel stegen. Het neusje van de Noomen wordt nu wel erg opgerekt.

  3. Waarom zou ik gaan stemmen? Iedereen is het altijd overal mee eens in de gemeenteraad, mijn stem maakt aldus geen enkel verschil, alle partijen doen hetzelfde en vinden en steunen getuige dit stemgedrag allemaal hetzelfde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.