Al een halve eeuw strijdt de ene  na de andere actiegroep tegen de groei van Schiphol. Maar er verandert gewoon niets. De luchthaven blijft het aantal vliegbewegingen gewoon uitbreiden ter wille van de economie. Tegenstand van milieu- en klimaatreligieuzen is mooi, maar moet natuurlijk geen geld gaan kosten, vindt men in Den Haag. Daar moest ik aan denken toen ik weer over nieuwe groei hoorde.

Ik herinner mij nog in het toenmalige Casimir Lyceum in de zestiger jaren van de vorige eeuw voor de VARA de radio-uitzending van een stampvolle meeting over geluidshinder te hebben voorbereid. Later kwam er nog een van de NCRV en ook andere omroepen hielden zich avonden lang met het onderwerp bezig. Iedereen was tegen het lawaai. Maar Schiphol groeide door, ondanks actievoerders die steeds weer luidkeels roepen dat het nu écht niet verder kan. Luchtvaartautoriteiten praten wel met die burgers, beloven hen iets, net als de overheid, maar het heeft geen enkele invloed op de voortdurend doorgaande groei. En ja, dat aantal van 500.000 starts en landingen is al bereikt. Zou een beetje later gebeuren, maar ja, Schiphol is populair en stilstand is achteruitgang, zegt het kabinet. Aardig dus die regio en die schreeuwers daar, maar nu staan er even andere belangen op het spel. Enige vraag lijkt: Hoe strooien wij weer met beloften en zand in hun ogen om hen koest te houden.

Hobby

Ach, tegen fijnstof en lawaai zijn, is een leuke hobby of politiek ideaal, waar men veel energie in kwijt kan, maar voor de luchtvaart gelden nu eenmaal andere belangen die prevaleren. Tuurlijk komt er weer veel gekrakeel uit Amstelveen en omstreken. Zoals alle vorige decennia. Als men hier maar niet denkt dat het enig verschil maakt. Schiphol groeit gewoon door. Ook zoals dat al decennia lang  gebeurt. Actievoeren ten aanzien van de luchthaven is nu eenmaal trekken aan een dood paard. Maar goed, er worden altijd weer mensen gevonden die daarvoor te porren zijn….

2 COMMENTS

  1. Met de app Explane kan iedereen zelf het geluidsvolume van overvliegende vliegtuigen meten en insturen naar SchipholWatch. Doen!

    Feitelijke metingen zijn een krachtig wapen van burgers tegen de almaar toenemende geluidsoverlast door Schiphol. Wij zijn lang genoeg misleid met berekeningen die moesten bewijzen dat het allemaal viel binnen wetelijke normen die werden vastgesteld door een onbetrouwbare overheid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.