De woonruimteverdeling moet anders. Daar lijken de bestuurders in wijde omgeving wel van overtuigd. Er is door de verantwoordelijke wethouders van vijftien gemeenten een nieuwe koers besproken voor Amsterdam, de (sub) regio Amstelland-Meerlanden en Zaanstreek-Waterland. Die is, na ook de woningzoekenden te hebben gepolst, dat er woningen beschikbaar moeten worden gesteld aan degenen die dat het hardste nodig hebben. Dat zijn vooral gescheiden mensen met kinderen, nog steeds inwonende oudere kinderen en problematisch bij hun ouders wonende jongeren.

Dat kwam uit een onder inwoners van de betrokken gemeenten gehouden enquête, die door ruim 23.000 mensen (onder wie 1700 Amstelveners) werd ingevuld. Wethouder Ron Ellermeijer woonde voor Amstelveen de bijeenkomsten bij.

Spaarsysteem

Inschrijfduur blijft als het aan de wethouders Wonen ligt wel de basis voor de woningverdeling, maar die moet soms moeilijke gevallen met extra jaren worden aangevuld. Er wordt ook onderzocht of mensen die actief zoeken moeten worden beloond. Er zijn er ook die zich eigenlijk niet op zoek zijn naar een woning maar zich al vast hebben laten inschrijven uit strategische overwegingen. “Inschrijfduur werkt teveel als een spaarsysteem”, zeggen B&W in een brief aan de gemeenteraad.

Bekeken wordt of ook starters en jongeren bij de start extra punten mee kunnen krijgen.  “Daarnaast onderzoeken we alternatieve manieren om jongerenwoningen toe te wijzen, waarbij meer spreiding ontstaat over toewijzing naar leeftijd van jongeren”, schrijft Ellermeijer aan de  gemeenteraad.

Niet slopen

Onderzocht wordt ook of jongeren in tijdelijke woningen kunnen dan wel in gebouwen die anders gesloopt zouden worden. “Dit zijn woningen waarbij bijvoorbeeld minder mag worden geweigerd.”

De wethouders in de regio krijgen een voorstel, waarover zij gaan praten en dan met aanpassingen komen. Ook de diverse gemeenteraden worden geconsulteerd. En ook die kunnen met aanpassingen komen. Tenslotte geven B&W het vrij voor inspraak en samen met wat daar uitkomt moet de gemeenteraad erover beslissen. Er komt dan een nieuwe plaatselijke huisvestingsverordening die in 2021 in werking kan treden.

1 REACTIE

  1. Zou men ook niet de mensen die hier een huis kopen moeten dwingen dat ze dit minimaal 5 jaar moeten bewonen. Dit m.n. om huisjesmelkerij tegen te gaan. En dat men in het verlengde hiervan voor alleenstaande expats die verwachten dat ze hier op zijn hoogst 2 of 3 jaar verblijven accommodatie realiseert, redelijk geprijsd , want deze groep wordt vaak als een citroen uitgeperst. Het positieve hiervan is dat zij dan ook minder druk op de woningmarkt uitoefenen en niet met 5 man in een ééngezinswoning kruipen met alle overlast van dien.
    Wat ik ook hier mis, is dat men enkel praat over de regio, maar er zijn vele Amstelveners die gewoon in Amstelveen willen blijven wonen, vanwege bijvoorbeeld vriendenkring, maar ook vanwege mantelzorg en sociale cohesie. Iets waar de gemeente altijd zijn mond over vol heeft, maar in de praktijk weinig aan doet om deze mensen een streepje voor te geven. Om het maar heel plat te zeggen . Ik heb geen zin om in Edam te gaan wonen of Amsterdam Nieuw west waar ik geen hond ken. Hier doe ik mijn vrijwilligerswerk, heb mijn netwerk, stamkroegje , vrienden enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.