Doordat de economie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waartoe Amstelveen behoort, dit jaar naar verwachting met 2,8 procent groeit en in 2020 met 2,3 procent, is de werkloosheid is de stad laag. Dat zegt de gemeente. In totaal komen er in de regio 57.000 nieuwe bij. Het staat allemaal in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.

In 2018 was de economische groei 3,4 procent. Hierdoor zijn er in de metropoolregio al 52.000 mensen meer aan het werk dan het jaar daarvoor. Wethouder Floor Gordon van Economische Zaken is er blij mee. Volgens haar concentreert de groei (economie en werkgelegenheid) zich in Amsterdam en zuidflank Amstelland-Meerlanden. Zij constateert dat er al voor het zesde jaar sprake is van economische groei en is MRA een sterke banenmotor met meer dan 100.000 nieuwe banen in 3 jaar, waarvan ook Amstelveners profiteren.

“De daling van de werkloosheid is het sterkst onder laag- en middelbaar opgeleiden. In onze regio is de werkloosheid ongekend laag met 2,6%. We blijven, in samenwerking met de Ondernemersvereniging Amstelveen en de regio, werken aan het verbeteren van de bereikbaarheid, ruimte voor bedrijven en ons vestigingsklimaat.”

Mode loopt achter

De economische groei van MRA ligt in 2019 en 2020 respectievelijk 1,3% en 0,8% hoger dan die in de rest van Nederland en is qua economische ontwikkeling een hoogvlieger in Europa geworden. Ze hoort daar bij de drie sterkst groeiende regio’s, samen met Praag en Warschau.

In de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019 staan de nieuwste cijfers over de economische ontwikkeling in de 32 gemeenten van de Metropoolregio in de provincies Noord-Holland en Flevoland, die 2,5 miljoen inwoners telt.

Banken

Gordon meldt dat zij in gesprek is met de regiodirecteuren van de Handelsbanken Amstelveen, ING en de Rabobank en van directievoorzitter Ugur Pekdemir van die laatste ook de Regioscan van RaboResearch kreeg. Regionale economische ontwikkelingen hebben volgens haar directe invloed op het Amstelveense ondernemers- en economisch klimaat. “De bankiers zeiden dat de ondernemers tevreden zijn met het ondernemersklimaat en de inzet van de gemeente in Amstelveen. Zij zagen ook sterke groei bij bijna alle bedrijven. Alleen sommige retail bleef achter, met name mode.”

Evenals zijzelf vinden banken duurzaamheid belangrijk bij het verstrekken van kredieten of hypotheken, zegt ze. “Andere thema’s die aan de orde kwamen waren het ondernemersklimaat en de werklocaties in Amstelveen, waaronder Kronenburg en de transformatie van Bedrijventerrein Legmeer naar woon-werkgebied”.

ICT
De economie van de Metropoolregio groeit sinds 2013 elk jaar en zit ruim boven het landelijk gemiddelde en het gemiddelde van andere grotere stedelijke regio’s in Europa. De economische groei zwakt hier in 2019 en 2020 wel iets af, als gevolg van de zwakke internationale conjunctuur en toenemende krapte op de arbeidsmarkt, maar de groei van de Metropoolregio blijft stabiel, in verhouding met Nederland en Europa waar de daling van de groei groter is.

Het woon-werkverkeer in de regio neemt toe door forensen binnen én buiten de regio. De groei van de werkgelegenheid vindt vooral plaats in de ICT, de zakelijke dienstverlening, de zorg, het toerisme en de horeca. Buitenlandse vestigingen zorgen voor 20 procent van de totale werkgelegenheid in de MRA.

De ICT, de distributiesector (logistiek), beveiliging, bouw, de zorg en het onderwijs hebben te maken met toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Om deze krapte tegen te gaan en tegelijkertijd bewoners voor te bereiden op de technologische veranderingen, zijn er verschillende programma’s gestart in Amsterdam en de regio zoals House of Skills. Hierin wordt jong en oud op alle opleidingsniveaus geholpen om vaardigheden op te doen waar op de veranderende arbeidsmarkt veel vraag naar is.

Belangrijke oorzaken van de economische groei zijn aantrekkende investeringen in ICT – en andere commerciële dienstverlening, de bouw, toenemende consumptie door onder meer toerisme en een sterkte internationale concurrentiepositie. De Metropoolregio Amsterdam blijft aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven, ook internationaal. De economische groei wordt door meerdere sectoren gedragen, zoals groothandel, horeca, zorg, zakelijke diensten en informatie en communicatie.

Voor de complete publicatie ‘Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019’ zie: www.metropoolregioamsterdam.nl/evmra.

1 REACTIE

  1. Gezien de verwachte groei in het lage en onderaan gedeelte van de arbeidsmarkt , waar moeten deze mensen dan wonen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.