Dat het goed gaat met Ajax streelt HPE’s Clemens Esser wel. Bij de opening donderdag van het nieuwe kantoor van Hewlett Packard Enterprise (HPE) aan Stroombaan 16 stonden buiten, waar voor medewerkers en partners een barbecue werd gehouden, de door de club gewonnen beker en schaal van de dit seizoen opgesteld (foto). Bij trainingen dragen de spelers namelijk een ingenieus door HPE ontwikkeld systeem mee, om allerlei dingen te meten (zoals hartslag) tijdens hun spel en met de uitslagen daarvan Ajax voordelen te brengen.

Het is maar één van de terreinen waarop HPE zich beweegt. Ook Max Verstappen wordt ‘uitgelezen’ tijdens elke wedstrijd en verder is de in Amstelveen gevestigde automatiseerder partner van het Mercedes Team in de racerij Formule 1.

Vier bedrijven

In 2015 en twee jaar later werd Hewlett Packard, waarvan voorheen de Nederlandse vestiging zich aan Startbaan 16 bevond, in vier verschillende bedrijven opgedeeld, die nauwelijks iets met elkaar hebben te maken. Vandaar ook de verhuizing van HPE, dat zich vooral op netwerken voor bedrijven richt, van de Startbaan naar de Stroombaan. In het nu te slopen pand aan de Startbaan verrijzen appartemententorens. “Wij zaten daar eigenlijk met vier verschillende ondernemingen in één gebouw”, zegt een medewerkster. Overigens is ook het op consumenten gerichte HP Inc. (printers en PC’s) in Amstelveen gebleven. Het vond een onderkomen voor ongeveer 300 medewerkers in het voormalige Esprit-gebouw op het terrein van de voormalige Kruitfabriek langs de A9.

Bedrijvig

Naar de Garden aan Stroombaan verhuisden voor HPE 500 medewerkers. Twee andere uit HP voortgekomen ondernemingen: DXC (dienstverlening op het gebied van IT) en Micro Focus, gericht op software. Die twee vielen in 2017 uit de HP boom. Medewerkers voelen zich in kantorencentrum The Garden in het Stadshart met thuis dan aan de Startbaan, zegt HPE Nederland-directeur Michiel van Vlimmeren. Zij werken nu, als zij op kantoor zijn, in een bedrijvig centrum met tal van grote maatschappijen, een appartementenhotel en dichtbij een winkelcentrum en horeca. Toch iets anders dan aan de Startbaan, waar overigens nu wel een woonwijk aan het ontstaan is.

Levendig

Bij de opening was er een digitaal evenement,  dat uitnodigde voor een rondleiding door het gebouw, waarvan HPE nu 2,5 verdiepingen huurt. Van Vlimmeren over de splitsing in vier bedrijven: “Er is naar de marktvraag gekeken en we hebben ons meer gericht op specialisatie en daarin een nieuwe identiteit bouwen. Daar werkt ook onze nieuwe ligging aan mee. Door waar wij nu zitten, zijn wij ook aantrekkelijker en gemakkelijk bereikbaar via snelweg een veel levendigheid rond het gebouw.”

Data

Data verzamelen en uitwisselen is een belangrijke activiteit van HPE. Daarin werkt het samen met tal van partners en is het niet gebonden aan computers van Hewlett Packerd. “Het gaat ons om de kwaliteit op een bepaald gebied. Wij merken dat wij nu gemakkelijker werken, omdat wij in wezen niet een concurrent van andere merken zijn. Dat geeft ons steeds meer ruimte. Onze competentie zit in het samenspel, zorgen dat je veel kunt samenbrengen.”

Hersenen

De concurrentie speelde in het verleden wel een rol, geeft hij toe. “Maar als HPE doen wij niets voor de consumentenmarkt.”

Wel voor medisch onderzoek, bijvoorbeeld naar hersenfuncties, legt Esser tijdens de rondleiding uit. De diverse werkterreinen zijn op draaibare kubussen afgebeeld. Specialisatie is de toekomst, weet men bij HPE. “De tijd dat klanten naar je toekomen omdat je alles kan, is voorbij. Esser: “Wij willen de zorg wegnemen, opdat anderen het werk kunnen doen waar zij goed in zijn.”

De netwerkfunctie brengt ook veel geheimen met zich mee. Het is niet de bedoeling dat aan het team van Red Bullet wordt verteld wat HPE voor Mercedes deed. En nog ingewikkelder ligt het met overheden. Intern zijn er strikte maatregelen voor genomen. “Als alles wat wij weten bekend zou worden, zou dat een ramp zijn”, beseft Esser. Intern is die wetenschap dan ook verdeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.