Het was een bewonersinitiatief in de wijk, dus wethouder Marijn van Ballegooijen (links op de foto) was er graag bij. Hij opende vrijdag aan de Camera Obscuralaan een zogenaamd geveltuintje. Of liever: Hij verwijderde enkele tegels om plaats te maken voor planten, op initiatief van flatbewoonster Jorine Noordman (tweede van rechts).

Per 1 mei ging de gemeentelijke regeling in dat 45 centimeter (anderhalve stoeptegel) van de openbare ruimte gratis beplant mag worden. Voorheen moest daar, als het werd goedgekeurd, een gebruiksvergoeding voor worden betaald, maar nu tekent de ‘tuinier’ alleen een overeenkomst met de gemeente. De grond blijft haar eigendom, maar de bewoners zorgen voor beplanting en onderhoud daarvan. Overigens kunnen alleen eigenaren van woningen zoiets aanvragen en dat is de corporatie Eigen Haard voor het flatgebouw aan de Camera Obscuralaan vol sociale huurappartementen. Volgens medebewoonsters in ervan heeft Jorine Noordman veel voorbereidend werk verricht, al voordat de gemeentelijke regeling er kwam, om het geveltuintje rond te krijgen.

Kakelhof

Er komen er misschien meer bij het gebouw, maar voor de plek van de eersteling is het deel van gevel naast de ontmoetingsruimte voor de flatbewoners ‘Kakelhof’ gekozen, waar bijvoorbeeld ook de vergaderingen van de bewonerscommissie worden gehouden.

Geholpen door woordvoerder Tom Bakker schepte de wethouder veel zand uit de opengebroken ruimte, waar door Jorine aangeschafte tuinaarde komt. Het duurde trouwens even voordat Van Ballegooijen met zijn meegebrachte schep aan de slag ging om het duurzaamheidsproject te helpen realiseren. Onder de koffie liet hij zich niet de kans ontnemen naar de door hem gestimuleerde verhalen van enkele flatbewoners te luisteren, waaronder dat van de vrouw die, ondanks een hard werkende man naast haar, door tegenslag toch in de schulden was gekomen, die door langs elkaar heen werkende instanties steeds hoger werden en ten dele ten onrechte bij haar terecht waren gekomen. Zij werd, hoewel naar haar zeggen ongelovig, geholpen door een kerk en prees de inzet van de vrijwilligster, die tenslotte haar door het doolhof der professionals hen hielp. Eén van die professionele wist overigens niet meer uit te brengen dat dat de opeen gestapelde schulden wel haar eigen schuld zou zijn. Eigen schuld, dikke bult, leek zijn enige reactie.

Regelingen

Van Ballegooijen wees op de vele regelingen die de gemeente heeft in de strijd tegen armoede, waarvan – helaas, naar zijn mening – slechts een derde van de minima gebruik maakt. Hij is doende diverse regelingen te verbeteren. Onder meer wordt die voor de aanschaf van computers aangepast ten gunste van heel het gezin en komt er wat hem betreft een regeling voor tandzorg. Want met gebitten gaat het vaak mis, wist hij. “Nu komen mensen vaak als bijvoorbeeld alles er uit moet of andere investeringen in het gebit uit bij bijzondere bijstand, terwijl het minder kostbaar en plezieriger voor de mensen zou zij als het goed was onderhouden.”

Met de geveltuinen wil de gemeente blijkbaar de strijd aanbinden met eigenaren, inclusief corporaties, die voortuinen aan de lopende band betegelen. Een geveltuin, een fractie van een complete voortuin trouwens, hoeft volgens de gemeente niet duur te zijn en geeft behalve een beter straatbeeld ook een impuls aan de vergroening ban de stad.

1 REACTIE

  1. Misschien moet de gemeente eens gaan denken over een collectieve tandartsverzekering voor uitkeringsgerechtigden. Dat zou misschien zowel de gemeente en de uitkeringsgerechtigden ten goede komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.