Voornamelijk hoogbouw, huur of koopwoningen, in welke prijsklasse en hoe groot? Onder meer antwoorden op die vragen komen in de woonagenda, waarvoor een speciale raadscommissie dinsdag input leverde. Het risico van zo’n uit raadsleden bestaande commissie is dat er een politieke discussie ontstaat, zei wethouder Rob Ellermeijer van Wonen. Maar aan de andere kant was in de geluiden van de leden evident hun politieke voorkeur te herkennen.

Het CDA, ooit voorstander van zoveel mogelijk eengezinswoningen, is nu voor hoogbouw om zoveel mogelijk mensen een dak boven het hoofd te bieden. Daar staat tegenover dat Amstelveen een hoog welvaartsgehalte heeft, met nogal dure huizen, waar eigenlijk geen plaats is voor goedkopere woningen. “Amstelveen blijft nu eenmaal duur”, zei CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. Hij kon er op basis van een realistische benadering moeilijk omheen dat jongeren het in de andere gemeente van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) zoeken, zoals Almere. Dat realiteitsbesef werd hem niet door iedereen in dank afgenomen.

Expats

Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen meldde intussen wel dat expats de prijzen opdrijven en er bijvoorbeeld in Westwijk echt geen grondgebonden woning onder een half miljoen euro is te vinden. Intussen wil de gemeente ook het bestand van de sociale huurwoningen op peil houden, wat op dit moment de corporatie Eigen Haard maar mondjesmaat lukt. Die verplichting tot terugbouwen van wat uit het bestand verdwijnt door bijvoorbeeld verkoop of huurliberalisatie staat nu wel in de prestatieafspraken, lichtte Ellermeijer toe. Daar staat tegenover dat de grond in Amstelveen duur is en de corporatie dus liever elders bouwt.

Betaalbaar?

Overigens bestaat het gevaar dat men om in de behoefte op korte termijn te voorzien kleine appartementen voor starters bouwt, die op langere termijn leeg komen te staan, waarschuwde Ellermeijer. Op langere termijn is behoefte aan duurzame. Levensbestendige en betaalbare woningen. Maar wat is in Amstelveen betaalbaar? Ook daarover verschillen de meningen.

Er volgt in november een politieke discussie over de woonagenda, maar het concept daarvoor wordt nu ambtelijk geschreven.  Op dit moment is ongeveer de helft van de woningen grondgebonden en de VVD wil dat zou houden. De optie dat eengezinswoningen en nu zijn voor elk budget lijkt een illusie.

Op dit moment ligt 46% van de woningen in de koopsector, de rest wordt gehuurd. Ellermeijer zei overigens met Eigen Haard in gesprek te zijn over zogenoemd maatschappelijk gebonden eigendom. Het betekent dat men op een koopsom dertig procent korting krijgt, maar bij verkoop geldt die ook en gaat dertig procent weer naar EH.

Populair

Eigenlijk kon niemand er omheen dat Amstelveen als woongemeente zeer populair is, wat de druk op de markt groter maakt. Dat men door sociale huurwoningen de wachtlijsten korter maakt, noemde D66-er Aslanjan een illusie. Het kan wel het streven van B&W zijn de Amstelveense woonmarkt bereikbaar te maken voor alle inkomensgroepen, maar in de werkelijkheid is de praktijk toch anders, vonden sommige commissieleden. Het is, besloot Ellermeijer, een heel ingewikkeld onderwerp, waar de gemeente hard aan moet werken. Hoewel het gemeentelijke beleid gericht lijkt op het vooral bouwen voor het middensegment, moet men daar niet alléén woningen voor toevoegen.

2 REACTIES

 1. Even voor de goede orde: een politicus (een VVD wethouder), wil dat de politiek cq politici (wethouders en om hun idee-en gekozen gemeenteraadsleden) geen politieke discussie voeren en dus niet doen waarvoor ze worden gekozen?
  Welkom in de democratie anno 2019 waar democratie en politieke standpunten hebben aldus niet meer mag?

  • Dat komt oa dat Kees Noomen , de voorzitter van de VVD-fractie, meen ik, alhier de mening is toegedaan dat de kiezers enkel met de verkiezingen wat te vertellen hebben ( hij noemt de kiezers geven ons een mandaat)en tussentijds wel iets zeggen , inspreken enz. , maar daar hoeft men zich niets van aan te trekken en dat gebeurt dus ook niet. Vandaar dat ook een zeer groot gedeelte van de bevolking volledig buiten spel staat op het gebied van wonen in Amstelveen. Men doet niet eens een flauwe poging in die richting om de bestaande problemen op te lossen, terwijl men bij elk nieuwbouw project de commentaren van vele inwoners niet van de lucht zijn. En het betreft hier heus niet enkel sociale woningen, maar ook woningen in de sector tot €1000,—.
   In onze stad kan men blijkbaar zonder gehele beroepsgroepen. Of die moeten elke dag minimaal een half uur in de file staan om hier te komen. ( weet u wel Amstelveen, groene stad)
   Zo wordt onze mooie stad een plaats van expats, rijken en bejaarden, in wijken waar de “sociale cohesie” 😂😂 hoogtij viert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.