Om, ter voorkoming van onderwijsachterstand, aan buitenlandse leerlingen snel Nederlands te leren draagt de gemeente € 1000 per halfjaar (met een jaarmaximum van € 2000) bij per leerling die een zogenoemde ‘taalklas’ bezoekt. Onderwijswethouder Frank Berkhout tekent daartoe met de onderwijsgroep Amstelland voor christelijk en met Amstelwijs voor openbaar basisonderwijs een convenant. In totaal is er vorig jaar € 240.000 voor gereserveerd voor het schooljaar 2018 / 2019. Daar komt voor dit jaar € 160.000 euro bij en volgend jaar rekent de gemeente weer op € 240.000. 

Het is een ‘kind gebonden’ aanvulling op de kosten die de onderwijsgroepen maken. In totaal wordt voor de taalklassen, gehuisvest in de scholen Omnibus en Westwijzer, op 120 leerlingen gerekend. Er wordt per leerling door de onderwijsgroepen aan de gemeente gefactureerd. “De kindgebonden financiering wordt alleen toegekend aan de kinderen die ook gebruik maken van de klas”, meldt de wethouder aan de raadscommissie Burgers en Samenleving.  De vergoeding van de gemeente vindt op twee momenten plaats: in november en mei, op basis van een door het bestuur goedgekeurde en onderbouwde rekening van de school.

Overleg

B&W melden dat het aantal ‘Internationals’ in Amstelveen nog steeds groeit. “In het convenant is opgenomen dat bij sterke stijging of daling van het aantal leerlingen, er overleg volgt.” De meeste buitenlandse leerlingen gaan overigens naar de parttime klassen van het christelijk onderwijs, die overgaan naar voltijds taalklassen, waardoor extra ruimte nodig is.  Voorlopig is die er nog op de Overloop. De gemeente houdt voor het leerjaar 2019 / 2020 overigens rekening met een stijging van vijftien leerlingen, waardoor er € 280.000 moet worden gereserveerd in plaats van € 240.000. In november van dit jaar wordt op 120 leerlingen gerekend.

3 REACTIES

 1. Prima dat er aandacht wordt besteed aan deze kinderen, maar is het nu ook de bedoeling dat dit gedeeltelijk naar kinderen van expats gaat, want anders is het de zoveelste bevoordeling van deze groep die toch al 30% minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Ik zou daarom de term internationals daarom wat concreter ingevuld zien worden. Misschien iets voor de hr. Johan Bos om daar wat vragen over te stellen en niet alleen een doorgeefluik te zijn?

  • 1. Alle buitenlandse kinderen, ook die van asielzoekers, komen voor de taalklassen in aanmerking. Expats gaan overigens bij voorkeur naar internationale scholen.
   2. Doorgeefluik? Heb er nog geen gemeentelijk persbericht over gezien. Uit B&W vergadering gehaald.

   • Johan met de laatste opmerking bedoel ik . Wat is de verhouding tussen expatkinderen en kinderen waarvan de ouders zich hier blijvend willen vestigen of gedwongen zijn om hier (eventueel tijdelijk) te vestigen!
    Overigens ken ik best een stel expats, die hun kinderen op het regulier hebben, omdat hun bedrijf de IS niet betaalt en ze het zelf niet kunnen betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.