Het beleid van de gemeente is blijkbaar drastisch gewijzigd. Nadat het jarenlang was gericht op het worden van een beheergemeente, na decennia lang een groeigemeente te zijn geweest, zien B&W nu opnieuw een toekomst met groei. Zij denken er aan een stad van 125.000 inwoners te worden in 2040. Zelfs zonder uitwerking van de beoogde plannen voor Kronenburg en Legmeer verwachten zij er zesduizend woningen bij te krijgen en de komende jaren een uitgroei naar 100.000 inwoners. 

Dat is een voorzichtige prognose, schrijven zij aan de gemeenteraad. Die brief is een reactie op de door de raad aangenomen motie waarin werd aangedrongen op meer bouwen van woningen. Komt in orde, lijken B&W nu te zeggen. Ook als Kronenburg, waar bijvoorbeeld tot nu toe niet gebouwd mag worden wegens de nabijheid van Schiphol, en Legmeer niet doorgaan ziet het college een stijging van het aantal inwoners tot 100.000. Maar op basis van de actuele inzichten acht men doorgroei naar 15.000 woningen en 125.000 inwoners waarschijnlijker.

Economie

Maar bij de inschatting van de omvang van bevolking en bouwvolume spelen economische ontwikkeling, planfase van de bouwprojecten, draagvlak daarvoor, demografische ontwikkelingen en aard van de nieuwbouw (studentenhuisvesting, appartementen en eengezinswoningen) wel een rol, melden B&W.

Zij vinden ook dar er wel consequenties zitten aan de vergroting van de stad. Want met bouwen alleen is men er niet. Er zijn ook rioleringen, bereikbaarheid, scholen, sport-, medische- en zorgvoorzieningen, detailhandel en werklocaties nodig, zegt het college. Voor het onderzoek daarnaar, ook wat de financiële consequenties ervan zijn, is voorlopig een ton gereserveerd. Maar het gaat waarschijnlijk allemaal meer kosten, schrijven B&W aan de raad. Want herziening van het grondbeleid, ondersteuning van de organisatie en communicatie vergt volgens de gemeente ‘externe expertise en aanvullende capaciteit’. Nog dit jaar komt er een ruimtelijk ontwikkelingsperspectief naar de gemeenteraad.

Intussen was het niet meer zijn van een groeigemeente ingegeven door het feit dat er geen (bouw) grond meer voorradig was. Maar die vindt de gemeente nu kennelijk in verdichting van de stad, afgezien van de ombouw van bedrijventerrein Legmeer tot woon-werkgebied en de herontwikkeling van Kronenburg.

1 REACTIE

  1. Toe maar, een groei van meer dan 35%, terwijl de stadsvilla’s als paddestoelen uit de grond schieten. ( zie Lindenlaan en Middenwaard ) of wil men gezinnetjes van 4 personen op een 2 kamerwoninkje proppen, zoals nu al met sommige statushouders gebeurt.
    Of misschien een andere suggestie. Zijn 3 hoog gestapelde containers op dekschuiten in de Amstel niet wat? Van de Kalfjeslaan tot aan Nes a/d Amstel moet je er aardig wat af kunnen meren, zeker als je ze met de kop naar de wal laat liggen! Sparen we ook gelijk Amstelveen in het “ groen”. Toppie toch!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.