Voornamelijk presenteerde Amstelveen zich, in elk geval in de ochtend, als slaapdorp tijdens wat zijn verjaardagfeest wordt genoemd. Het als festival op het Stadsplein aangekondigde evenement trok nauwelijks bezoekers. Vooral de horeca en de museumtram schijnen wer wel van te hebben geprofiteerd.

Op de weg naar het plein ’s morgens, ter gelegenheid van de opening van ‘24H Amstelveen’, kwam de verslaggever van ww.amstelveenblog.nl niemand tegen. Van de raadsleden bleek alleen Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) bij de opening aanwezig en verder twee wethouders. En burgemeester Bas Eenhoorn, want die moest door het aansnijden van een taart de opening van het feest verrichten.

 

 

 

 

Ouder

Japans koor trad op voor een vrijwel leeg plein.

Dat Amstelveen ouder is dan de laatste jaren wordt gemeld – 25 mei 1399 zou de geboortedatum zijn, wegens een toen getekende akte – wist de Historische Vereniging Amstelveen (HVA) allang, vertelde voorzitter Annemarie Brouwer in de talkshow van BV Amstelveen bij de zich ook in het ‘hart’ van het feest bevindende restaurant Day. Bij de VHA was ook al voordat de toenmalige directeur van het Jan van der Togt Museum die ontdekte, de akte uit 1399 bekend.  Maar geschiedenis wordt vaak voor propaganda aangewend. “En daar zijn jullie ook mee bezig”, zei Brouwer tegen de presentatoren van de talkshow. Daarin viel de eerste kritische noot ooit ’s middags, tijdens een tweede editie ervan, met BNR-journalist Meindert Schut te beluisteren. Hij stelde vragen over de saaiheid van het plein en het feit dat er absoluut een zwemwater in de Poel aanwezig is.

Acht eeuwen

Over die verjaardag merkte Brouwer onder meer op dat al in de zestiger jaren, in opdracht van de gemeente, het door historicus mr. M.J. Groesbeek geschreven boek ´Acht eeuwen Amstelveen´ verscheen. De stad is dus veel ouder dan de 620 jaar die de laatste jaren wordt aangehouden, betoogden zowel voormalig stadsdichter Koos Hagen als Brouwer. In de talkshow ´s morgens kwam ook Bas Eenhoorn uitgebreid aan het woord, die op bevel van de presentatoren met een staande ovatie afscheid nam van het overigens handjevol publiek in Day, waarvan bijna de helft er overigens was omdat ook dat in de show moest optreden. Ook de draaimolen op het Stadsplein trok weinig publiek, stond een deel van de tijd gewoon stil en had geen last van wachtenden.

Drukker

Buiten het plein was het iets drukker, vooral bij horecazaken waar te eten en te drinken viel. Hoewel bijvoorbeeld aan de Karel Doormanlaan het Indiase restaurant, dat voor de gelegenheid een terras met kookvoorziening mocht openen, hoofdzakelijk de Indiase gemeenschap was te zien. Een verkoopster van de ernaast gelegen winkel had nog nooit van ‘24H’ had gehoord en meende dat het terras met de nieuwigheid van de toko had te maken.

Propaganda

Als propagandamiddel grepen overigens veel ondernemers de zogenaamde verjaardag aan. “Wij hebben meteen enthousiast gereageerd, omdat wij onze wijnen op de kaart konden zetten”, gaf de eigenares van de enige wijngaard in Amstelveen toe. Zij had op 200 gasten gerekend voor het ontbijt (tegen betaling) en toen dat aantal was aangemeld moest zij aan anderen melden dat het (met of zonder champagne) was volgeboekt. In heemparken, de trots van Amstelveen, begonnen enkele tientallen inwoners de dag met dauwtrappen en wethouder Rob Ellermeijer reisde mee in een stampvolle elektrische museumtram. Die werd kennelijk drukker bezocht dan in andere weekends. En ook de toren van de door brand verwoeste Urbanuskerk kon voor het eerst weer worden beklommen, een kans die tallozen, onder wie de burgemeester, dankbaar aangrepen.

Citymarketing

Wethouder zijn, zei aanstichtster van het feest Floor Gordon, is het mooiste vak dat er bestaat. Als wethouder met enthousiasme voor alles wat met citymarketing heeft te maken, is zij weliswaar de initiatiefneemster geweest, maar zij gaf ’s middags toe dat ‘24H’ al bestond in Amsterdam en het idee van de hoofdstad is overgenomen. “Dat concept was een leuk idee.” Zelf was zij naar onder meer een nieuwe pizzafabriek geweest, die naar alle delen van de wereld exporteert, maar waar niet gefilmd mocht worden. Amstelveen heeft volgens haar ten onrechte dikwijls een soort Calimero-gevoel, terwijl de stad als aantrekkelijke gemeente geregeld op de tweede of derde plaats staat in de atlas der gemeenten. Daarbij ging zij voorbij aan de vraag waaróm Amstelveen die plek heeft. Het kan ook komen door de rust die er heerst, te midden van het groen, die overigens door toenemend toerisme zou verdwijnen. Maar niemand vroeg er naar in de voornamelijk op reclame voor de stad gebaseerde talkshow.

Doods

Gordon gaf toe dat, alle inspanningen van de gemeente ten spijt, het Stadsplein doods blijft en meestal, met uitzondering van de vrijdagen als er markt is, saai. Maar er zijn plannen genoeg, herhaalde de wethouder, al moest zij Meindert Schut toegeven dat het voorlopig ver weg is de gezellige drukte op de Vrijthof in Maastricht.

Heldinnen

Zoals gezegd, grepen veel ondernemers ‘24H’ aan om zichzelf op de kaart te zetten. Ondernemingen vormen ook een van de kernwaarden van Amstelveen, naast groen en het internationale karakter. Tussen de gasten bij de tweede editie van de talkshow ook Naomi Heidinga, tekstschrijfster voor o.a. het Amstelveens Nieuwsblad en (volgens eigen website) de gemeente. Zij werd aan de tand gevoeld over haar plannen voor vrouwen die als ‘heldinnen’ kunnen worden beschouwd, naar een idee dat op de Vrouwendag 2019 is ontstaan. Er zijn veel onzichtbare lokale heldinnen, meent ze. Haar plannen houden een expositie, die een ronde door Amstelveen gaat maken, gecombineerd met interviews. En uiteraard komen er ook interviews met de heldinnen in het Amstelveens Nieuwsblad.

Herrie

Intussen schijnen sommige omwonenden op het Stadsplein alleen de herrie (de stadsdichter liep met een microfoon rond en er was een podium waarop zo nu e dan voor weinig publiek een koor optrad) te hebben gehoord en weinig van het festival te hebben gezien. Robert van Waning, die boven de horecastrip woont, zegt: “Luide aankondigingen, gedreun van boem-boem muziek en weinig belangstelling. De verhouding tussen de overmatige herrie en de minimale bezoekersaantallen is belachelijk, evenals die tussen die aantallen en de gemaakte (gemeenschaps) kosten.”

Volgens hem wordt met de omwonenden van het Stadsplein nooit rekening gehouden in de gemeentelijke plannen. “Die moesten op deze mooie zaterdag hun ramen en balkondeuren dichthouden om binnenshuis een normaal gesprek te kunnen voeren of een boek te lezen. Naar eigen muziek luisteren was onmogelijk.  Als veel mensen van zo’n evenement op het Stadsplein genieten, dan heb je als bewoner nog begrip voor de overlast, maar niet voor een paar ouders en organisatoren.”

Foto: R. van Waning

 

 

12 REACTIES

 1. Wij houden van de horecastrip en zijn er trouwe klanten van. Gisteravond was het oergezellig op de terrassen van Day en Dixies. Floor Gordon was er ook.

  Als er echter weinig bezoekers zijn bij een evenement op het Stadsplein, dan mogen de hinderlijke aankondigingen en boem-boem muziek best wat zachter. Rekening houden met omwonenden is niet te veel gevraagd. Bij ieder evenement zou het telefoonnummer van de verantwoordelijke organisatoren bekend moeten zijn.
  PS
  Jij kent en noemt mijn naam (waarvoor mijn dank, want ik mag dat hier zelf niet) maar wie ben jij?

 2. Tja, Robert over smaak valt niet te twisten. De één vindt heavy metal te gek en de ander Strauss.
  Als André Rieu 3 uur stond te fiedelen , zou ik er wee van worden en mijn moeder zou het prachtig hebben gevonden.

 3. ‘Rond 16 uur op 23 mei 2017 liep de huiskamer van het raadhuis in Amstelveen vol met feestelijk geklede mensen om de verjaardag van Amstelveen te vieren. Iedereen werd hartelijk ontvangen met thee, of koffie en een gebakje met de geboortedatum van Amstelveen in 1399. In dat jaar bestond Amstelreveen uit 30 houten huizen in het veen met als ambachtsheer Coen Cuser de heer van Oosterwijk en heden is Amstelveen een stad met bakstenen huizen en ambachtsvrouwe Mirjam van ’t Veld als bestuurder. Want zo verwelkomde stadsdichter Matthijs den Hollander de burgemeester. ‘Dank aan het Comité Koning Koen tot viering van de Verjaardag van Amstelveen!’ Met deze woorden benadrukte Mirjam van ’t Veld in haar welkomstwoord haar dankbaarheid, met name aan de initiatiefnemers Heleen van Ketwich Verschuur (Directeur van Museum Jan van der Togt) en stadsdichter Matthijs Den Hollander met BV Amstelveen.’ – publiceerden wij, de redactie van Amstelveenweb.com op 24 mei 2017.

  Om eerlijk te zijn hadden wij toen al onze twijfels over het genoemde geboortejaar 1399 van Amstelveen volgens Matthijs den Hollander. Niet alleen Amstelveenweb.com, maar ook anderen merkten op dat die gegevens niet kloppen. Zonder een diepgravend onderzoek een akte uit 1399 van het Stadsarchief Amsterdam uit de archieven halen en dat als ‘geboorteakte van Amstelveen’ bestempelen, kan natuurlijk iedereen. Echter als de lokale historici van de Vereniging Historisch Amstelveen bij het verhaal hun twijfels uiten, dan moeten wij dat serieus nemen en het verhaal verbeteren.

  De heer Peter van Schaik (1929) lokale historicus, schrijver van een enorme hoeveelheid publicaties, oud-voorzitter en erelid van de Vereniging Historisch Amstelveen en een uitgelezen kenner van de geschiedenis van Amstelveen, schreef een opvallend artikel in het blad Amstel Mare van de van de Vereniging Historisch Amstelveen. In nummer 105 van juni 2017 schreef hij over de ontdekking in Amstelveen:

  ‘Het plaatselijk bedrijfsleven heeft een ontdekking gedaan. Zij heeft de ‘geboorteakte’ van Amstelveen boven water gehaald. De ridder Koen van Oosterwijk werd op 25 mei 1399 benoemd tot eerste ambachtsheer van Amstelreveen, i.c. Nieuwer-Amstel. Zodoende. Voordien voerde de baljuw van Amstelland het bewind in Nieuwer-Amstel namens de Graaf van Holland. Zou het stuk, waarin de naam Nieuwer-Amstel voor het eerst genoemd wordt niet eerder in aanmerking komen om als ‘geboorteakte’ te gelden? De betrokken akte dateert uit 1305 en dat is bijna een eeuw eerder. Maar dan nog. Een eerste schriftelijke vermelding zegt nog niets over de ouderdom van een naam. De naam Nieuwer-Amstel ontstond, toen een parochie in het hart van Amstelland in tweeën werd gesplitst. Het andere deel werd Ouder-Amstel genoemd.

  Concluderend schreef de heer Van Schaik in zijn artikel, dat de Graaf van Holland, Willem V. van Holland (Frankfort, 12 mei 1330 – Le Quesnoy, 15 april 1389) een zoon van keizer Lodewijk de Beier en Margaretha, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, vaak vermeld als Willem van Beieren al 94 jaar eerder in 1305 de zogenaamde geboorteakte van Amstelveen had opgesteld.

  Het is ook vreemd, dat stadsdichter Den Hollander de heer Coen Cuser een koning noemt, want in die tijd was er helemaal geen koning in Holland. Zijn idee komt vermoedelijk van een artikel dat de heer Van Schaik in 2013 schreef met de titel ‘Amstelveens sprookje’. Het verhaal is ironisch opgesteld en de heer Van Schaik schreef over ene Koning Coen, dat als feit werd opgepikt door de stadsdichter. Of hij gebruikte het voor deze verjaardag van Amstelveen, omdat hij het grappig bedoelde, maar dat kan natuurlijk wel verkeerd worden uitgelegd. Lees het artikel: http://www.amstelveenweb.com/fotodisp&fotodisp=3288

 4. Wat maakt het uit hoe oud Amstelveen precies is? Behalve de geografische ligging heeft de huidige stad niets gemeen met de verzameling plaggenhutten van turfstekers van een paar eeuwen geleden.

  De waarde en het belang van een (selectief geconstrueerde) voorgeschiedenis wordt vaak overschat en misbruikt.

 5. Precies, dus als je het historisch besef van de bevolking van een dorp of stad wil vergroten moet je alleen de feiten gebruiken en niet op je eigen gemak het verdraaien, zoals dat nu gebeurde.

  • U heeft groot gelijk maar helaas is Amstelveen niet uniek in het verdraaien van de geschiedenis ten bate van van wat commercieel gewin van wat middenstanders.
   De kleren van de keizer…………..?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.