Uiterlijk binnen drie jaar kan er weer gezwommen worden in de Amstelveense Poel. Die verwachting sprak wethouder Rob Ellermeijer zaterdag uit tegen BNR-journalist Meindert Schut in de talkshow BV Nederland. De werd gehouden ter gelegenheid van ‘24H Amstelveen’, waarmee de stad zich op de kaart wilde zetten.

Ellermeijer verwees naar de 1 april begonnen pilot om de kwaliteit van het water in de Poel beter te maken door vermindering van fosfaat, waardoor algen naar de bodem verdwijnen. Om te defosfateren wordt ijzerchloride door het hoogheemraadschap Rijnland aan het water in de Hoornsloot, de verbinding met de Poel, toegevoegd.

Schut had gevraagd wanneer Amstelveners als hij eindelijk weer kunnen zwemmen in de Poel, waarop Ellermeijer aangaf dat het enkele tientallen jaren geleden gewoon kon. Maar sinds die tijd geeft zich er steeds meer blauwalg ontwikkeld. “Wij willen weer het zwemwater van weleer terug”, zei de wethouder.

3 REACTIES

  1. De oorzaak (fosfaat) wordt dus niet weggehaald maar wordt gebonden aan een andere toegevoegde vervuiling (ijzerchloride). De algen verdwijnen niet, maar zakken naar de bodem en die telt kennelijk niet mee. Resultaat: Schoon op z’n Amstelveens

  2. De hr. Ellermeijer maakt hier toch een klein foutje. Tientallen jaren geleden werd er inderdaad in de Poel gezwommen, maar men had toen geen blauwalgmeldingen Toen kwamen er zelfs nog diverse rioleringen in de Poel uit, zeker door overloop na zware regenbuien. Men maalde er toen gewoon niet om. Zelfs in de kanovijver ben ik als kind nog tegen drollen op gezwommen en dat is toch > 50 jaar geleden. Men stelt nu gewoon veel hogere eisen aan zwemwater.

  3. Toevoegen van ijzerchloride aan het oppervlaktewater is een soort ‘geo-engineering’. Symptoombestrijding ipv het aanpakken van de oorzaak van de vervuiling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.