Tenminste één overeenkomst tussen het Europese Parlement en de gemeenteraad is er: Vrijwel niemand weet wie er in zitten. Het blijft een ver-van-mijn-bed show. Hooguit protesteert men, meestal zonder succes, als er in de achtertuin van Amstelveners dreigt te worden gebouwd of daar al bijvoorbeeld een zendmast met gemeentelijke vergunning is verrezen.

Dat Frans Timmermans bekend werd als enige in Brussel, komt – behalve door zijn reclamecampagne onder het motto: ‘ik weet het beste wat goed voor Europa is’ – door zijn ministerschap in Nederland en zijn optreden bij de VN na de MH17-ramp. Verder markeert de come back van de PvdA door zijn optreden alleen de stommiteit van de gemiddelde kiezer. Nou ja, het was Europa maar. Traditiegetrouw strooide Timmermans met beloften, die hij natuurlijk – net als die hij 5 jaar geleden debiteerde – nooit waarmaakt. Maar ja, zijn dik betaalde baan (hij krijgt tweemaal zoveel als Mark Rutte) is voorlopig weer geregeld in het lachwekkende kostenpaleis in Brussel.

In ’t Veld

Daar weet ook D66-parlementslid Sophie in ’t Veld van mee te praten. Die woonde om fiscale redenen jarenlang in Brussel en streek daar fors geld op alsof zij nog in Nederland woonde. Haar enige verdediging was dat zij zich aan de regels had gehouden, zonder er aan toe te voegen dat die volkomen fout zijn, maar kennelijk ook parlementair gehandhaafd blijven. Niemand dreigt met opstappen als de foute regels niet veranderen.

Waarom die uitstap naar Brussel, terwijl wij in Amstelveen zitten? Nou, omdat er overeenkomsten zijn. Ook verschillen, trouwens. Een raadslid hier verdient rond de € 1500 per maand, plus een onkostenvergoeding van € 173. Aardig bijbaantje (ooit meldde een lid van de Centrumpartij daardoor zijn uitkering gedag te kunnen zeggen), maar als je tot een kleine fractie behoort en het werk goed doet, is de vergoeding per uur genomen niet zo gek veel. Met grotere fracties ligt dat een beetje anders.

Oneerbaar

Ooit stelde de SP, toen er bezuinigd moest worden, voor als gemeenteraad het goede voorbeeld te geven. Raadsleden van die partij dragen toch al veel af, dus die mindering kon er ook wel bij. Blijkbaar gelooft men in die pacifistische hoek in de idealen die men zegt te dienen. Maar het was alsof de fractie een oneerbaar voorstel deed. Alle andere fracties wilden er niet van horen. We worden  nu eenmaal volgens de regels betaald, was de koorzang. En daarmee zegt men toch een beetje hetzelfde als D66-er In ’t Veld. Regels zijn regels. En als die gaan voorzien in een hogere honorering zal, misschien met uitzondering van de SP, geen raadslid erover vallen.

Geldzucht

Van sommige raadsleden is geldzucht de voornaamste reden dat zij deel uit willen maken van de vroedschap, zei oud-raadslid Cor Spinhoven destijds. Daarvan beschuldigde hij zijn opvolger in de OCA-fractie. In elk geval moeten raadsleden beschikken over een fors portie ijdelheid, machtswellust en netwerkbehoefte. In de hoogste kringen in deze stad, waar in feite een heel kleine groep nu eenmaal de dienst uitmaakt. Maar dat is ook landelijk zo, vertelde voorzitter Böggemann van de ondernemersvereniging mij eens. Hij schatte dat het er nationaal hooguit 200 zijn. Hoeveel er in Amstelveen altijd aan het langste eind trekken?

 

10 REACTIES

 1. PvdA, D66 SP en OCA krijgen er in deze column van JB fors van langs. De VVD is kennelijk de enige fatsoenlijke partij, maar dat wisten de lezers van de Amstelveense media al.

  Raadsleden worden gedreven door geldzucht, ijdelheid, machtswellust en netwerkbehoefte, althans volgens ondernenersvoorzitter Böggemann wiens opvatting door JB kritiekloos wordt overgenomen.

  Van mij mogen de vergoedingen voor raadsleden fors omhoog en die van Europese politici minstens evenveel politici. Democratie begint aan de basis en die moet veel steviger.

  • 1, Ik dacht dat de VVD ook in het lachwekkende Europese parlement zat.
   2. Dat ook de SP er ‘forse van langs’ kreeg, is úw opvatting en was mij niet opgevallen. Ik meldde juist dat die fractie; als enige in de gemeenteraad, financieel het voorbeeld wilde geven. Maar goed als u dat ‘fors van langs’ geven noemt, verschilt onze interpretatie van dat begrip.
   3. Dat de VVD de enige fatsoenlijke partij is laat ik graag voor u rekening.
   4. U kunt niet lezen. Boggemann zei alleen dat een handvol mensen in en land en een stad de dienst uitmaken. Hij zei niets over geldzucht ijdelheid en zo. Dat bedacht ik echt zelf en was dus geen kritiekloze overname van de voorzitter van de OA.

 2. U schreef: “In elk geval moeten raadsleden beschikken over een fors portie ijdelheid, machtswellust en netwerkbehoefte (..). Maar dat is ook landelijk zo, vertelde voorzitter Böggemann van de ondernemersvereniging mij eens.”

  Hieruit mocht ik opmaken dat die onvriendelijke typering van de ondernemersvoorzitter kwam. Het stond immers niet tussen die haakjes. Kan ik niet goed lezen of kunt u niet goed schrijven?

  U noemde de gemiddelde kiezer ‘stom’. Bent u bovengemiddeld?

  Over de SP schreef u: “Blijkbaar gelooft men in de pacifistische hoek in de idealen die men zegt te dienen.” Ik dacht dat GL oa van de PSP afstamde.

 3. De SP is heus niet pacifistisch. Daarin heeft app wel gelijk. Alleen loopt ze niet zo hard achter die vredesmissies van de regering aan.

 4. Klopt, GroenLinks is fusie van CPN, EVP, PSP en PPR. En
  dat de heer Bos niet kan lezen beaam ik, maar dat hij niet kan schrijven met die continue schrijffouten is ook overduidelijk. Zijn schrijfsels zijn buiten die schrijffouten en spellingsfouten ook nog eens vaak qua zinsdeling bijna niet te volgen. Mijn menig hoor.

 5. Even mijn rode pen gebruiken:
  “ Zinsdeling” bestaat niet volgens het woordenboek.
  “ Mijn menig” . Wat betekent dat?
  Slechts wat flauwe opmerkingen van een HBO- geschoolde tegen een “geschoolde WO ‘er”!

  • Typfouten kunnen hier helaas niet worden gecorrigeerd, zoals je weet, Frank. Uit de context was duidelijk dat KB ‘mijn mening’ bedoelde.

   • Hè hè , dat snap ik ook wel. En iedereen maakt ze, ik vind het kinderachtig om zo te reageren . Vandaar mijn flauwe opmerking. Trouwens bij typfouten moest ik ook even kijken, maar sinds 2015 mag het. 😉

 6. Het Europese parlement is belachelijk (zoals JB schrijft) omdat er geen debatten plaatsvinden maar alleen verklaringen worden afgelegd. Bovendien worden bestuurders er niet ter verantwoording geroepen. Het lijkt de Amstelveense ‘democratie’ wel..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.