Museum Jan van der Togt presenteert van 8 juni tot en met 25 augustus de tentoonstelling ‘Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen’ van de Japanse kunstenares Ayako Rokkaku. Tijdens het openingsweekend van 8 en 9 juni werkt Rokkaku live in het museum aan een nieuw schilderij. In juli verhuist Rokkaku haar atelier naar de museumzaal en krijgen kinderen de kans met haar mee te schilderen.


Schildertechniek
Ayako Rokkaku (Chiba Japan, 1982) ontwikkelde als autodidact haar eigen unieke schildertechniek; met haar blote handen brengt ze acrylverf direct aan op doek of karton. Ze begint aan een schilderij zoals aan een wandeling zonder bestemming, zonder vooropgesteld plan in haar hoofd. Ze schildert op gevoel tot er een compositie ontstaat. Een dromerig kleurlandschap waarin kleine bloemen, dieren en schedels zweven. Een terugkerend element in haar werk zijn de meisjes in Japanse manga-stijl, met grote ogen en lange armen en benen. Deze meisjes zijn voor Rokkaku een manier om haar persoonlijkheid in haar schilderijen uit te drukken.

Performances

De slechts 1,56 meter lange Rokkaku demonstreert regelmatig haar schildertechniek tijdens live schilderperformances op soms wel zeven meter brede doeken. “Het is geweldig om te schilderen op iets dat veel groter is dan ikzelf ben. Als ik heen en weer beweeg tussen de hoeken van zo’n enorm doek, beginnen de kleuren door mijn lijf te stromen.” In de afgelopen jaren experimenteerde Rokkaku met verschillende nieuwe technieken en materialen. Dat resulteerde onder andere in installaties van wol en karton, sculpturen van lagen acrylaat en met de hand beschilderde antieke Louis Vuitton-koffers.

Wereldburger

Wereldburger Ayako Rokkaku woont en werkt afwisselend in Berlijn, Porto, Tokio en Amsterdam. In 2002 maakt Rokkaku haar eerste schilderijen door direct met haar handen acrylverf op karton aan te brengen. Vanaf dan begint haar werk op te vallen en verschillende prijzen en beurzen volgen. Sinds haar eerste solotentoonstelling bij Gallery Delaive in 2007 heeft Rokkaku exposities gehad in Azië, Europa en de Verenigde Staten en solo-exposities in onder meer de Kunsthal in Rotterdam. Deze tentoonstelling in Museum Jan van der Togt is tot stand gekomen in samenwerking met Gallery Delaive in Amsterdam.

Tegelijk is deze zomer de tentoonstelling Klaas Gubbels 85 jaar – De keuze van de kunstenaar te zien met zo’n 25 werken die door Gubbels zelf werden geselecteerd voor de expositie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.