Huisartsen in Amstelveen maken zich steeds meer zorgen over gebruik van lachgas door jongeren. Een van de jongeren is er door gestorven. Waarom werd er op Koningsdag niet gehandhaafd op de verkoop ervan, wil Actief voor Amstelveen (AVA) weten. De lokale partij in de gemeenteraad heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan B&W. Volgens haar is er hier nog geen toezicht op.

“Het gebruik van Lachgas onder jongeren en ouderen neemt een huiveringwekkende vlucht”, zegt raadslid Jacqueline Höcker. “Lachgas tast zenuwen aan waardoor steeds meer jongeren een dwarslaesie oplopen, tintelingen in handen en voeten hebben en flauwtes veroorzaakt. Daarbij leidt het gebruik van lachgas tot concentratiestoornissen en vriesbrandwonden en leidt zelfs naar de dood.”

Parken

Jacqueline Hocker

Zij wijst er op dat specialisten en revalidatie artsen de politiek oproepen in actie te komen. Burgemeesters van diverse andere gemeenten hebben inmiddels de commerciële verkoop van lachgas aan banden gelegd en die bij festivals verboden. Op Koningsdag stond er in Amstelveen een grote gastank met lachgas, waardoor kinderen onder de 18 jaar zelfs ballonnetjes konden kopen. “In parken liggen de patronen en ballonnetjes op de grond, wat een groot gevaar is voor dieren, jonge kinderen en milieu”, zegt Höcker. “Als gemeente hebben wij ingezet op preventie van drugs en alcohol.”

Eerste Hulp

AVA vraagt B&W of die wel op de hoogte zijn van de risico’s, kennis wil opdoen bij de Spoedeisende Eerste Hulp en welke stappen het college denkt te nemen om de gevaren van gebruik van lachgas bekender te maken.

Amsterdam kent nu 13 jongeren waar een dwarslaesie bij is opgetreden na het gebruik van lachgas. AVA wil weten of er ook jongeren in Amstelveen zijn met een dwarslaesie veroorzaakt door lachgas. En of er al verkeersongelukken door zijn veroorzaakt. Höcker vindt dat de raad jaarlijks moet worden geïnformeerd over de ontwikkeling van excessief drugsgebruik bij Amstelveens jongeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.