Zonder aantallen te noemen, melden de organisatoren van de amateurkunstmarkt in het Oude Dorp zaterdag veel bezoekers trok. De markt, die om 12.00 uur door cultuurwethouder Herbert Raat werd geopend, was volgens hem een succes. De organisatie was in handen van de SAKB.

Volgens Raat heeft de gemeenteraad veel hart voor kunst en cultuur. “Amstelveen zal de komende tijd merken dat de gemeente de aandacht voor kunst en cultuur naar een hoger plan brengt”, beloofde hij. Voorzitter Hans Jansen van de SAKB bood de wethouder een door Edgar Jansen, docent aan SAKB Kunstlokaal, getekend zijn portret aan.

Taskforce

Jansen vertelde onder meer over het project Taskforce, een samenwerkingsverband van alle amateurkunstverenigingen en -clubs in Amstelveen, van beeldende kunst tot dans en muziek. Taskforce is nu bezig met een inventarisatie van alles wat er op dit gebied in Amstelveen bestaat. De bedoeling is niet alleen samen mensen te stimuleren ‘iets te gaan doen’, maar ook samen laagdrempelige evenementen te organiseren.

Volgens de SAKB is er aardig wat werk verkocht. “Vooral kleinere voorwerpen, zoals sieraden en kleine schilderijtjes, aquarellen en etsen, vonden gretig aftrek. Maar ook voor grotere kunstwerken hadden kopers belangstelling. En ook al ging het de amateurkunstenaars niet in de eerste plaats om de verkoop, ze waren blij dat mensen hun werk waardeerden en thuis aan de muur wilden hangen.”

Portret

Bij de kraam van SAKB Kunstlokaal waren activiteiten voor bezoekers. Men kon onder meer een portret laten tekenen door Edgar Jansen, wat ongeveer een kwartier duurde. Ook kon men er ontdekken hoe hoogdruk werkt. Veel kinderen kwamen tekenen en knippen en gingen met een zelfgemaakte hoogdruk naar huis. stonden vazen opgesteld, die zij konden natekenen, uitknippen en op een papier plakken.

Jeugd

Brigit Hamer, die bij SAKB Kunstlokaal de jeugdgroepen begeleidt, ging er dan met de inktroller overheen en legde het samen met afdrukpapier onder de pers. Iedereen werd uitgenodigd aan de loterij mee te doen. Men hoefde daartoe  alleen naam en telefoonnummer op een papiertje te schrijven en in de doos te doen. Aan het einde van de middag mochten kinderen de lootjes trekken. De prijzen gingen naar Els van der Meulen, Lies Rip en Kees de Raaff. Zij mogen een gratis workshop volgen tijdens de zomerworkshopweek van 22 t/m 30 juni bij SAKB Kunstlokaal.

De markt werd muzikaal opgeluisterd door accordeonist Jean, in de outfit van Bretonse schipper. Ook B&B Station Amstelveen leverde met gebak een bijdrage.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.