Sportvrienden, onder wie veel ouderen, ontmoetten elkaar tijdens de receptie en reünie ter gelegenheid van het 100-jarie bestaan van Sporting Martinus. Onder meer was daar het bijna ook 100-jarige lid van Rheenen, drie jaar jonger dan de een eeuw bestaande voetbalvereniging. Naar de reünie waren zaterdag vertegenwoordigers van alle andere Amstelveense voetbalclubs gekomen.

De geschiedenis van de jubilerende vereniging is vastgelegd in een jubileumboek dat binnenkort uitkomt. Intussen in een honderdjarige sportvereniging wel een monument, constateerde wethouder (en locoburgemeester) Herbert Raat van cultuur, die zij zieke collega Rob Ellermeijer van Sport verving. Hij overhandigde exemplaren van het boek Monumenten van Amstelveen aan voorzitter Rick van Bruggen en Moniek Kleintjes, de onverwoestbare beheerster van de kantine. Om bij de laatste te blijven: De vereniging kon onmogelijk bestaan zonder vrijwilligers. “Een icoon van de gemeente”, noemde Raat de club. De telt nu in totaal 1500 leden, maar heeft slechts drie velden op Overburg, mede doordat zij jaren gelden ruimte aan het ernaast gelegen tennispark afstond. “Wij hebben een capaciteitsprobleem”, zei een van de receptiebezoekers.

Wat ook een probleem van de gemeente illustreerde. Die wil enerzijds dat Amstelveners meer bewegen, anderzijds woningen bouwen, maar plaatst haar wel voor de vraag of er ook niet ruimte voor (sport) voorzieningen moet over blijven, die steeds meer vragen.

Fusie

Voorzitter Van Bruggen memoreerde de fusie van St. Martinus En Sporting Zuid, wat mede tot de omvang van de huidige organisatie Sporting Martinus heeft geleid.

Op het zon overgoten terras, bij het clubhuis dat na het seizoen door nieuwbouw wordt vervangen, waren er ok gelukwensen van de KNVB. Ambassadeur Floris Thoolen, mede sprekend namens voorzitter Jaap van Praag, bood behalve een kristallen beeldje met het logo ook een vlag aan waarop het 100 jarige bestaan tot uitdrukking komt. “Er komen steeds meer honderd jarigen volgens het CBS, maar dat gaat dan over personen. Een honderdharig lid van de KNVB os ook niet niks”, zei hij. Ook Thoolen benadrukte dat verenigingen als de jubilerende zonder vrijwilligers eveneens ten dode zijn opgeschreven.”

Een historie ‘van jewelste’, zei voorzitter van Bruggen, waaraan velen in de loop der decennia een bijdrage hebben geleverd. Inmiddels zijn ook velen de club ontvallen, maar andere senioren zijn of waren ook actief voor de vereniging. Van vele andere clubs waren er ook cadeaus.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.