In het kader van merkwaardige politieke ‘radicale transparantie’ uiteraard weer zonder media er bij, blijkt wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg nu met de CDA-raadsleden Sandra van Engelen en Pier Rienks woensdag (15 mei) voor een zogenoemd werkbezoek naar de Rotterdamse wijk Delfshaven te zijn gereisd.

Volgens een achteraf verschenen persbericht van de partij lieten de Amstelveense politici zich bijpraten over de succesvolle aanpak van de zogenaamde daar gevormde ‘Lief- en Leedstraten’. Die aanpak heeft in 2013 de stichting Opzoomer Mee overgenomen, die al meer dan 25 jaar lang straatactiviteiten organiseert in alle wijken van Rotterdam.

Honderden straten

De Rotterdamse aanpak kreeg navolging in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Alblasserdam. Vorig jaar nam de gemeenteraad een door het CDA ingediende motie aan, die behelsde ook in Amstelveen aan de slag te gaan met Lief & Leedstraten. Vandaar dus het werkbezoek aan Rotterdam.

In die straten worden bewoners volgens het CDA uitgenodigd meer aandacht te hebben voor onderlinge burenhulp en het voorkomen van eenzaamheid. ‘Honderden straten gaven elk op hun eigen wijze invulling aan het delen van Lief & Leed. Het zijn er inmiddels meer dan 700’.

Gangmaker
De fractie spreekt van een unieke aanpak. In elke Lief & Leedstraat is er volgens haar een gangmaker die zorgt dat ook andere mensen enthousiast worden. Wat er in een straat gebeurt, is afhankelijk van het karakter ervan en het aanwezige organisatievermogen. “De ene straat heeft een programma aan activiteiten, de andere richt zich op burenhulp en een bloemetje voor een zieke buur. Verantwoordelijk wethouder Sven de Langen: ‘Het gaat niet zozeer om dat bloemetje, maar het geeft een gevoel van betrokkenheid: het besef dat je in een straat woont waar buren oog hebben voor wat je meemaakt.’ Kortom: Vrijwilligerswerk en zelfredzaamheid van buurten, waarop heel de overheid aandringt.

Faciliteiten
Het CDA: “De Lief & Leedstraten zijn bij elkaar gebracht in een club en krijgen verschillende faciliteiten van Opzoomer Mee. Naast het Lief & Leedpotje zijn er zogenaamde gereedschapskistjes, uitwisselingsbijeenkomsten en speciale activiteiten zoals een brunch voor ouderen in de winkels van Albert Heijn. ‘Ook wordt jaarlijks een Lief & Leed Kanjerverkiezing gehouden in bijzijn van de wethouder’, vertelde projectleidster Ireen van der Lem, zegt de partij. Intussen blijft het wel moeilijk in een straat te beginnen, waar men gewoon langs elkaar heen leeft, gaf directeur Johan Janssens van Opzoomer Mee kennelijk toe. Het valt of staat volgens hem bij de gangmaker. Janssens adviseerde de Amstelveense delegatie om een pilot te starten met ongeveer vijf straten. Of dat – en waar – gaat gebeuren, is onduidelijk.

 

1 REACTIE

  1. Goh, het CDA laat eens wat van zich horen. Nou ja op het eerste gezicht lijkt het me een leuk project, maar waarom niet gelijk wat andere partijen uitgenodigd om dit eens te gaan bekijken? Als je tenminste serieus bent met zo’n project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.