Krakers van een gebouw op Uilenstede (475) moeten van het OM er weliswaar uiterlijk 4 juni  uit, maar hebben nu een kort geding daartegen aangespannen, dat maandag dient. Dat schrijft burgemeester Bas Eenhoorn aan de gemeenteraad. De groep ‘We are here’ van uitgeprocedeerde asielzoekers kraakte het pand begin april, waarna de eigenaar aangifte deed.

De burgemeester maakte de krakers en hun sympathisanten eerder duidelijk dat zij het gebouw moesten verlaten, maar zonder resultaat. Aan de raad schrijft hij nu met belangstelling de uitspraak van de rechter af te wachten.

Onacceptabel

Na de raadsvergadering van 8 mei heeft een delegatie van de groep met Eenhoorn gesproken en daarbij ook verwezen naar de in de vergadering unaniem door de gemeenteraad overgenomen motie van de PvdA, waarin onderzoek werd verzocht naar het aantal zogenoemde ‘economisch daklozen’ (mensen die door echtscheiding of faillissement op straat terecht komen). “Vanaf het moment dat wij van de kraakactie vernamen, hebben wij duidelijk gemaakt dat kraken in Amstelveen niet wordt geaccepteerd”, schrijft de burgemeester aan de gemeenteraad. Maar de gemeente is volgens hem geen partij in het proces. Het gaat tussen de krakers en de eigenaar. “Dit wordt anders als er sprake is van een (dreigend) gevaar voor de openbare orde”, voegt Eenhoorn er aan toe.

Motie

De krakers willen kennelijk in Nederland blijven, hoewel zij terug moeten naar het land van herkomst. Maar zij claimen dat niet te kunnen of te willen. Eenhoorn zegt niet in de beoordeling te willen treden, die aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid toekomt. Een beroep op het pleidooi van de gemeenteraad voor de economisch daklozen acht hij niet aan de orde, omdat de krakers geen bijzondere band met Amstelveen hebben. De ‘daklozen-motie’ ging over Amstelveners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.