Amstelveen is de grote winnaar als het gaat om een aantal vierkante meters groen per inwoner. De stad voert de top 10 top dat gebied aan. Dat heeft althans het Duitse Holidu uitgezocht. Dat is een zoekmachine voor vakantieverhuur (Holidu, de zoekmachine voor vakantieverhuur).

“Waar kan je beter genieten dan in het park bij jou om de hoek?” vraagt de organisatie, die zegt te hebben uitgezocht welke steden in Nederland de meeste m² park hebben per inwoner. “Om de oppervlakte van elk park in de 37 steden met de meeste inwoners van Nederland  te verkrijgen, hebben we de data uit Open Street Maps gebruikt.”

Vitamine

Amstelveen scoorde aan de top met 112,81 m² park per inwoner en 10,25 km² park in totaal. Men kan daar dus optimaal terecht voor een dagelijkse portie Vitamine G(roen), meldt Holidu. Dat komt vooral door de aanwezigheid van het Amsterdamse bos (8.980.098 m²) op Amstelveens grondgebied. “Naast veel groen worden hier ieder jaar super leuke sport-, film- en muziekfestivals georganiseerd”, weet het bedrijf. Maar ook de heemparken Dr. Jac. P. Thijssepark (54.381 m²) en de Braak (119.412 m²) worden genoemd, rijksmonumenten trouwens. Die liggen een beetje verscholen en het is er vaak rustiger dan andere parken, meldt de organisatie. Op de tweede plaats volgt Purmerend, met 43,94 m² park per inwoner en 3,52 km² park in totaal.

Purmerbos

Een van de grootste parken is daar het Purmerbos (2.395.641 m²), aan de oostkant van de stad. Kinderen kunnen heerlijk ravotten in het speelbos, bijvoorbeeld zelf hutten bouwen van losliggende takken. Op de derde plaats staat Delft 31,14 m² met park per inwoner en 3,21 km² in totaal.

Naast de TU Delft vindt men er de groenstrook Mekelpark (67.473 m²) waar studenten in hun pauze of tussenuur kunnen chillen. De grootste groenstrook die er in Delft uitspringt ligt aan de stadsgrens, het Abtswoudse Bos (1.534.100 m²). Verder in de top 10: Zoetermeer 30,21 m² park per inwoner (4), Arnhem 17,36 m² park per inwoner (5), Schiedam 16,00 m² park per inwoner (6), Alkmaar 14,95 m² park per inwoner (7), Zwolle 14,43 m² park (8), Leiden 14,35 m² park (9) en Den Haag 13,14 m² park per inwoner (10).

Onderzoeksmethode

Deze ranking is samengesteld op basis van gegevens uit Open Street Maps van 27 april 2019, rekening houdend met de 37 grootste steden van Nederland (inwoneraantal boven 75.000). Er is berekend hoeveel vierkante meter van elk park als zodanig is gelabeld (“leisure=park”) in het bereik van elke stad, zoals ze op het platform zijn getekend. Alle resultaten per stad zijn bij elkaar opgeteld en de verhouding van vierkante meters per inwoner is berekend. De steden met minder dan 75.000 inwoners, de groengebieden die in Open Street Maps database niet als “leisure=park” zijn gelabeld, zijn niet meegenomen in deze ranking. Ook zijn de sportparken die niet openbaar toegankelijk zijn uit de ranking weggelaten.

Holidu

Holidu GmbH, gevestigd in München, vergelijkt miljoenen vakantiehuizen op honderden websites met behulp van beeldherkenningstechnologie om altijd de goedkoopste prijs te vinden. Hierdoor kunnen reizigers tot 55% besparen op hetzelfde vakantiehuis, voor dezelfde periode, zegt het bedrijf, dat in 2015 werd opgericht door de broers Johannes en Michael Siebers. Sindsdien groeit het  snel. De onderneming is met nationale en internationale awards bekroond. Meer informatie op www.holidu.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.