Unaniem nam de gemeenteraad woensdag een door de PvdA-fractie ingediende motie aan waarin werd aangedrongen op huisvesting van dak- en thuislozen, die dat door werkloosheid, echtscheiding of faillissement zijn geworden. Aan het college van B&W werd gevraagd te onderzoeken hoeveel mensen in Amstelveen ‘adresloos’ zijn en wat daarvan de oorzaak is.

Arnout van den Bosch

De motie kwam eigenlijk van de complete oppositie (dus ook van VVD en D66), gesteund door oppositiepartijen Actief voor Amstelveen (AVA) en ChristenUnie. Indiener Arnout van den Bosch van de PvdA laat zich er in een persbericht op voorstaan dat zijn partij opkomt voor mensen die het treft, op zoek moeten naar een andere woning, die natuurlijk in Amstelveen niet is te vinden.

Economisch

De SP en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) steunden wel de in

Patrick Adriaans

de motie uitgesproken morele gemeentelijke plicht daklozen te steunen, maar hadden er enige moeite mee dat specifiek voor de ‘economische daklozen’ werd gekozen. Het gaat ons om álle daklozen, zei fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP, die trouwens voor die categorie al eerder aan de bel trok, zonder overigens enige politieke belangstelling van andere partijen. Maar hij was het met verzoek om een onderzoek naar de omvang van het  probleem wel eens. “Het is goed die op de kaart te krijgen.” Ook Marga van Herteryck van bbA vroeg zich af waarom de motie ‘Economische Daklozen’ heette. “Iedereen doet immers mee in Amstelveen?”

Ombudsman

Wie na bijvoorbeeld een echtscheiding of werkloosheid eerst bijvoorbeeld op de bank bij vrienden slaapt, maar het daar ook niet lang uithoudt en tenslotte op straat belandt wordt zo genoemd, zei Van den Bosch. Hij wees er op dat ook de Nationale Ombudsman gemeenten opriep beter voor de doelgroep te zorgen en uit antwoorden op schriftelijke vragen aan B&W bleek dat Amstelveen op de omvang ervan weinig zicht heeft. Maar gezien het tekort aan betaalbare woningen zijn er ook in Amstelveen dergelijke problemen. Dat zij niet meer in de Basisregistratie personen (BRP), zegt maar het bevolkingsregister voorkomen, van de gemeente voorkomen, is volgens de Ombudsman een van de moeilijkheden waarmee die mensen krijgen te maken.

Op straat

Pier Rienks (CDA)

“Steeds meer mensen die met spoed woonruimte nodig hebben, belanden op straat”, zegt Van den Bosch. Volgens hem is dat onaanvaardbaar. “In een beschaafd land horen mensen niet op straat.” En hij denkt dat het probleem steeds groter wordt, ook in Amstelveen.

Dat laatste fronste de wenkbrauwen van CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. Hoe weet de PvdA dat het probleem groeit, als er nog onderzoek naar moet worden gedaan, zei hij. Intussen doen de gemeente er volgens wel alles aan om mensen met onder meer schuldhulpverlening en andere regelingen te helpen, maar hij gaf toe dat er nog steeds een groep niet in kaart is gebracht.

Voorstellen

Het is, zei raadslid Bert de Pijper van de ChristenUnie, min of

Bert de Pijper

meer natte vingerwerk de omvang van de probleemgroep vast te stellen. Daarom werd via de motie het college van B&W opgeroepen te onderzoeken of de steun aan adres- of daklozen wel goed is geregeld, zoveel mogelijk die situatie te voorkomen en daarbij te kijken naar ‘alle mensen die redelijkerwijs als Amstelveners zijn te beschouwen’. Als uit het onderzoek blijkt dan er meer kan worden gedaan, moeten B&W maar met voorstellen komen, vindt de gemeenteraad.

Zelfredzaam

Voorheen waren daklozen meestal mensen met een verslaving of psychische problemen. Daar is de hulpverlening nu nog grotendeels op afgestemd, betoogde Van den Bosch. “Mensen zonder zulke problemen worden zelfredzaam genoemd en kunnen daarom vaak nergens terecht. Al helemaal niet als ze inmiddels zijn uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).”

Cijfers

Als je niet staat ingeschreven in Amstelveen, ben je formeel geen Amstelvener. Maar je kunt er intussen wel altijd hebben gewoond. Maar de adresloze daklozen zijn niet geregistreerd en daardoor is het probleem ook lastig in cijfers uit te drukken, constateerde op voorspraak van raadslid Van den Bosch de gemeenteraad. En daarmee zou het principe dat zij er is voor álle Amstelveners onder druk te staan. “Voor zover er cijfers zijn, zijn ze onvolledig”, zegt Van den Bosch. “Voor een passende oplossing van het probleem zijn harde feiten nodig. Dat is nu de eerste opgave, daarna moet de gemeente snel aan de slag met oplossingen.”

 

 

1 REACTIE

  1. Vroeger had de gemeente in het spoorhuis in de Stationstraat een aantal kamers waar bijvoorbeeld mensen een bepaalde tijd konden verblijven die door bijvoorbeeld scheiding dakloos waren geworden. Vreemd dat dat er niet meer is. Daar bestaat toch altijd behoefte aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.