Nico Dijkshoorn, die jarenlang in de bibliotheek werkte, en Marcel van Roosmalen schreven beiden een boek over hun moeder. Ieder met een heel andere insteek.  In de aanloop naar Moederdag spreken zij daarover met elkaar in boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein op zaterdag 11 mei, van 11.00 tot 12.00 uur.

Nico Dijkshoorn, Foto: Titia Hahne.

Nico Dijkshoorn (1960, Amsterdam) schreef romans (onder meer De tranen van Kuif den Dolder, Nooit ziek geweest), toneelstukken en treedt als gitarist en zanger veel op met zijn band The Hank Five. Hij maakte theaterprogramma’s, solo, maar ook met Ronald Giphart, Leon Verdonschot en Herman Brusselmans, schreef een boek over kunst en is al tien jaar lang de huisdichter van De Wereld Draait Door. Hij schrijft wekelijks een column in de Volkskrant, leverde bijdragen aan Draadstaal en Dit was het nieuws en leest maandelijks vijf audiocolumns voor op de Vlaamse Radio 1.

Twitter

Dijkshoorn heeft 651.638 volgers op Twitter, twee kinderen, vier vrienden en Tanja. Hij groeide op in Amstelveen en bracht onlangs voor het Libristijdschrift Vol van Boeken een nacht door in Libris Venstra. De weerslag daarvan, een sprankelend interview, is te vinden in de vijfde editie van het tijdschrift, gratis te verkrijgen bij Libris Venstra.

Ooit gelukkig
Nico Dijkshoorn noemde zijn bejaarde vader met Alzheimer op tv een klootzak. Hij is al twee jaar niet bij hem op bezoek geweest. Dan moet ook moeder Nel na een beroerte naar een verpleeghuis. Wel in Aalsmeer, waar Gerard Joling woont, dus dat scheelt. Kort daarop sterven allebei zijn ouders. En blijft hij achter: het gezin waar hij altijd over klaagde is niet meer. Plotseling overkomt Nico iets waardoor alles verandert en groeit het besef dat hij misschien wel meer op zijn vader lijkt dan hij zou willen. Dijkshoorn op zijn kwetsbaarst. Ooit gelukkig is het vervolg op Nooit ziek geweest. Samen vormen zij de familiekroniek van een Amsterdamse familie in Amstelveen.

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist en schrijver. Zijn beste reportages en columns werden gebundeld in Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt, Geen brug te verIk ben (s)normaal en Als het maar niet op ons lijkt. In de zomer van 2018 verscheen zijn reportagebundel Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt. Marcel van Roosmalen is een van de beste columnisten van Nederland.

Kleine dingen 

Marcel van Roosmalen schrijft al jaren met grote regelmaat over zijn moeder

Marcel van Roosmalen. Foto: Pascal Bier

in NRC Handelsblad. Zijn vaste lezers krijgen daarmee een kijkje in haar leven – en dat van hemzelf. Moeder is op hoge leeftijd, woont zelfstandig, maar steeds meer dingen gaan mis: een voordeursleutel raakt zoek, een treinreis verloopt rampzalig, een kerstdiner kan niet meer worden gekookt. De ergernis bij haar zoon ligt altijd op de loer. Met een arendsoog observeert hij zijn moeder. Het zijn de kleine dingen die het doen is het verslag van een wereld die onherroepelijk kleiner wordt. Een genadeloos maar ook liefdevol portret van moeder en zoon, die ondanks grote en kleine tegenslagen manmoedig volhouden. Toegang gratis.  Aanmelden: via info@venstra.nl of 020-6419880, niet verplicht maar wel praktisch

Voor meer informatie zie www.venstra.nl/activiteiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.