De dertiende Amstellanddag van de Stichting Beschermers Amstelland wordt Zondag 2 juni gehouden. De opening wordt om 10.00 uur op Wester-Amstel verricht door burgemeester Joyce Langenacker van Ouder-Amstel met muziek van de ACCUfanfare uit Amsterdam en dans door de jeugddansgroep uit Ouderkerk.

Doel van de dag is meer bekendheid te geven aan dit waardevolle eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich doorheen slingert en tot diep Amsterdam in steekt.

Duurzaam

Het is belangrijk deze Groene Long te beschermen, vindt de stichting, die zich daarvoor inzet, tegen verstedelijking is en het nodig vindt dat het landschap duurzaam en ‘natuur-inclusief’ wordt beheerd. Hiervoor is naar haar mening actieve steun nodig van bewoners en recreanten, die bijvoorbeeld donateur kunnen worden.   (www.beschermersamstelland.nl).

Voor 2 juni is een uitgebreid programma voorbereid. Op meer dan 50 locaties worden gasten hartelijk ontvangen. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven.

Toekomst W-Amstel

Bij de opening speekt ook Saskia van Loenen (bekend van o.a. Vroege Vogels en NRC) een column uit.

De toekomst van Wester-Amstel is nog steeds onzeker en de organisatie zegt te hopen op positief nieuws op de Amstellanddag. ‘Het zal een groot verlies zijn als deze buitenplaats niet meer voor publiek toegankelijk is’, zegt ze.

Zuivelfabriek

Nieuw is dit jaar een bezoek aan de lokale zuivelfabriek in Ouderkerk aan de Amstel, die een dezer dagen zal starten. De coöperatieve fabriek is opgericht door 20 boeren uit Amstelland.

Naast melk zorgen zij ook dat Amstelland een mooie en veilige broedplaats is voor veel weidevogels. Er is een heuse melkproeverij op 2 juni.

Ook nieuw is de aandacht voor bodemdaling in de polders, een belangrijk issue in de klimaatdiscussie, vindt de stichting.  ‘Op boerderij Polderzicht in de Ronde Hoep wordt in het veld uitgelegd wat bodemdaling betekent en hoe bodemdaling in de praktijk kan worden tegengegaan.

Men kan verder een bezoek aan de Rijke Weidevogelboulevard in de Bovenkerkerpolder brengen. De Vogelbescherming geeft uitleg en wat de relatie is met de boeren in de polder. Verder kan men weer bij verschillende boeren terecht voor een rondleiding en is er de poldersafari met uitleg over weidevogelbeheer.

Ronde Hoep

Er zijn diverse wandelingen in de Ronde Hoep.

In Nes aan de Amstel kan men de Urbanuskerk bezichtigen en de toren beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de ‘hoofdstad’ van Amstelland, zijn er culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim, de Joodse begraafplaats, en museum Amstelland. Verspreid door het gebied laten kunstenaars in hun atelier hun werk zien en zijn siertuinen te bezoeken.

Ook voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het

Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij Tuinpark Amstelglorie.

Kijk voor het totale programma en de kaart op www.beschermersamstelland.nl . Verder is de stichting op social media actief.  De beste manier om van Amstelland te genieten is volgens haar per fiets. De pontjes varen de hele dag op de Amstellanddag.

___

Instagram: @beschermers_amstelland

https://www.instagram.com/beschermers_amstelland/

Facebook: @stichtingbeschermersamstelland

https://www.facebook.com/stichtingbeschermersamstelland/

Twitter: @StichtingBesch1

 

1 REACTIE

  1. Wester-Amstel moet altijd voor het publiek toegankelijk blijven , gezien de allerlei kleinschalige culturele activiteiten die er plaats vinden. Ook kan ik mij voorstellen dat een heel stel vrijwilligers die nu de boel aan de gang houden er dan de brui aan geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.