Buurtbemiddeling Amstelland, een organisatie die gratis bemiddelt bij problemen bewoners onderling, maakte een groei van 35% door ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit het jaarverslag.De bemiddelaars zijn in mediationtechneken getrainde medebewoners. Zij begeleiden de bewoners op onpartijdige, onafhankelijke, vertrouwelijke en belangeloze wijze in hun gesprek.

Vluchtelingen

Amstelveen, Aalsmeer, Ouder-Amstel en Uithoorn vormen samen het werkgebied van buurtbemiddeling Amstelland.  De groei van de conflicten waar werd opgetreden is volgens coördinator Jeanine de Koster te verklaren doordat mensen steeds meer op de hoogte komen van buurtbemiddeling, Landelijk georganiseerd door Beter Buren. “Woningcorporaties, politie en gemeenten zijn als ketenpartners altijd al in een verwijzende functie actief. Steeds vaker komen er nu ook meldingen via Vluchtelingenwerk en andere maatschappelijke diensten bij ons binnen.”

Multi

Bij een groeiend aantal meldingen van storend gedrag blijkt multiproblematiek een rol te spelen, bijvoorbeeld bij buren met beginnende dementie of door verkeerde of geen medicatie zichzelf niet goed in de hand hebbende buren. “Zeker nu langer thuis wonen gewenst is en intramurale hulp onder druk staat komen deze meer gecompliceerde zaken vaker bij ons terecht. Als wij in deze zaken bemiddeling kunnen bieden, dan doen wij dat”. zegt De Koster. Haar organisatie krijgt ook steeds meer telefoontjes van bewoners die advies willen. “Soms op het gebied van communicatie (hoe ga ik het gesprek met mijn buren aan?), soms om te sparren over hoe ze een probleem het best kunnen aanpakken of alleen maar om de ergste emotie van het moment te uiten en vragen om een handvat om verder te gaan.”

Slapen

Blijkbaar kunnen sommigen wegens burenoverlast in eigen huis niet goed slapen. Er zijn ook mensen die wachten met naar buiten gaan totdat de buur weg is en zelfs mensen die niet meer in hun huis kunnen  wonen en elders zijn ingetrokken.

Ongeveer de helft van de klachten gaat over geluidshinder. Op de tweede plek staat treiteren. Hier vallen buren elkaar dus bewust lastig. Vaak zit er een heel verhaal achter en is er veel meer aan de hand. Met buurtbemiddeling kan dat verhaal  boven water en de angel uit het conflict gehaald worden, meldt het jaarverslag.  ‘Als zaken eenmaal uitgesproken zijn en mensen het gevoel hebben erkenning en begrip voor hun situatie te hebben gekregen en gegeven, dan komt er weer ruimte om te kunnen denken aan oplossingen en andere omgangsvormen met elkaar.’

Gelijk

Landelijk bieden nu  8 van de 10 gemeenten buurtbemiddeling aan. Hierdoor hebben gemeente, politie en wooncorporatie meer ruimte om de zaken met complexe woonoverlast op te pakken, zegt Beter Buren. Bijna 70 procent van de klachten wordt volgens het jaarverslag via een gesprek  naar tevredenheid opgelost.

Iedereen kan kosteloos gebruik maken van buurtbemiddeling. De website www.beterburen.nl geeft uitgebreide informatie. Hier kan ook het meldformulier ingevuld worden. Telefonisch kan buurtbemiddeling Amstelland bereikt worden met nummer 085 9022 810, keuzetoets 3.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.